Dodik: Kompanija "Alumina" ide putem stabilizacije

Srna

ZVORNIK - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da "Alumina" iz Zvornika ide putem stabilizacije i da se čine sve pravne i finansijske radnje koje omogućavaju stabilnost ove kompanije.

Dodik je, nakon sastanka sa predsjednikom Upravnog odbora "Alumine" Zoranom Stevanovićem i saradnicima, rekao da se već nazire da će ova kompanija završiti sa stečajem što će joj omogućiti investiranja i razvoj.

"Nazire se da će biti završen sadašnji status, da bi ova kompanija polovinom iduće godine mogla biti jedna od najvećih ovdje sa najvećim stepenom investicija", izjavio je Dodik novinarima nakon sastanak kojem je prisustvovao i premijer Republike Srpske Radovan Višković, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije. Podsjećajući da "Alumina" posluje desetak godina bez mogćnosti finansijske podrške banaka, što otežava rad, Dodik je istakao da je bitno da je u kompaniji sačuvana supstanca, socijalna stabilnost, zaposlenost, radnici, za šta je potrebno više poslovne discipline.

Stevanović se izrazio zahvalnost i ogromno zadovoljstvo što su u "Aluminu" došli Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, episkop Fotije i, naravno, Dodik i Višković.

"To je nama svima vjetar u leđa da radimo više i bolje, da proizvodimo više i da podižemo standard naših zapaoselnih i drugih ljudi koji živi na ovim prostorima", rekao je Stevanović. On je izrazio očekivanja da će biti završen stečajni postupak početkom sledeće godine i da tek tada dolaze prave i nove investivcije na ove prostore i nova faza razvoja i grada Zvornika i kompanije. Stevanović je rekao da je u kompaniji zaposleno više od 1.500 radnika i da će sutra biti primljeno novih 50.

"Praktično imamo otvoren konkurs za sva proizvodna zanimanja, odnosno za mašinbravere, zavarivače, mašinske tehničare i svi su dobro došli", naveo je Stevanović.

Prema njegovim riječima, kompanija "Alumina" se oslobodila dijela adminstrativnih radnika uz vrlo korektne otpremnine, dok su onim koji nisu hteli da idu ponuđeno da rade neke druge poslove u firmi. "Mogu slobodno da kažem da nema nezadovoljnih", rekao je Stevanović. Kompanija "Alumina" izvozi više od 90 odsto proizvoda, a u prošloj godini bila je najveći izvoznik iz Republike Srpske, a četvrta u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana