Dodik: Djela Svetog Save da budu svima svijetli primjer

Srna
Dodik: Djela Svetog Save da budu svima svijetli primjer

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je školsku slavu - Svetog Savu učenicima, studentima i prosvjetnim radnicima sa željom da u duhu Svetosavlja i tradicije proslave ovaj praznik.

“Želim da vam djela i vrijednosti koja nam je ostavio Sveti Sava budu svijetli primjer i inspiracija u učenju, sticanju znanja i svakodnevnom životu kako bi na najbolji način iskazali svoje potencijale i postizali velike uspjehe na dobrobit cijelog društva”, istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazao da razvijajući sopstveno znanje, obrazovanje, kulturu i duhovnost svako pojedinačno doprinosi napretku društva u cjelini. Dodik je podsjetio da se Savindan praznuje u znak sjećanja na prvog srpskog arhiepiskopa, prosvjetitelja i državnika Svetog Savu, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Na taj veliki dan, 27. januar, slavimo istinske vrijednosti koje nam je ostavio Sveti Sava i koje treba svakodnevno da nas podsjećaju da su rad, trud i marljivost jedini pravi put u savladavanju životnih prepreka i ostvarivanju ciljeva ka vlastitom, ali i napretku kompletne zajednice i društva u kojem živimo”, naveo je Dodik.

On je izrazio posebno poštovanjem prema prosvjetnim radnicima, naglasivši da je njihova uloga u obrazovanju i vaspitanju mladih od neprocjenjivog značaja, jer su mladi budućnost svakog društva.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja sutra Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava. Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj.

Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.

Cvijanovićeva čestitala školsku slavu

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je školsku slavu Svetog Savu i poželjela da djela i vrijednosti, koje je u školstvo utkao srpski prosvjetitelj, budu podsticaj za sve, naročito za mlade ljude.

“Učenicima, studentima, prosvjetnim radnicima, kao i svim zaposlenim u prosvjeti upućujem najsrdačnije čestitke povodom Savindana, sa željom da u duhu Svetosavlja proslavite ovaj veliki praznik”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala na želju da se, njegujući uspomenu na prvog srpskog arhiepiskopa, velikog prosvjetitelja i začetnika srpske prosvjete i školstva, očuva i njeguje svetosavska ideja, kao i bogata tradicija koju je Sveti Sava ostavio u nasljeđe, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

“Neka djela i vrijednosti, koje je u školstvo utkao srpski prosvjetitelj. budu podsticaj za sve nas, naročito za mlade ljude, da razvijajući sopstveno znanje, obrazovanje, kulturu i duhovnost doprinesu ličnom, a time i napretku našeg društva u cjelini”, navedeno je u čestitki predsjednice Republike.

Njegovanjem uspomene nastavlja se prosvjetiteljski duh

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je školsku slavu Svetog Savu i poručio da se njegovanjem uspomene na prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja nastavlja prosvjetiteljski put čuvajući za buduće generacije duhovne stubove nacionalnog identiteta. Čubrilović je u čestitki učenicima, nastavnicima i svim zaposlenima u obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj istakao da je posebno svečan i važan ovaj Savindan, jer Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u ovoj i prošloj godini obilježavaju 800 godina autokefalnosti SPC koju je izdejstvovao Sveti Sava i time odredio sudbinu srpskog naroda. “Njegujući uspomenu na prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja, nastavljamo prosvjetiteljskim putem čuvajući za generacije koje dolaze duhovne stubove našeg nacionalnog identiteta”, naglasio je Čubrilović. On je u čestitki istakao da je pred svima velika obaveza da se nastavi putem Svetosavlja i da se, čuvajući temelje vlastitog identiteta, gradi moderno školstvo i obrazovanje kao najjača garancija opstanka srpskog naroda u budućnosti. “Zato je naša obaveza da tim putem nastavimo svjesni da su školstvo i obrazovanje osnovne poluge razvoja i napretka cjelokupnog društva. Uz želje da svi zajedno ostvarimo što bolje rezultate, svim učenicima i nastavnicima srdačno čestitam školsku slavu, Svetoga Savu”, naglasio je Čubrilović u čestitki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana