Dobrovoljno osiguranje “spasava” staž

Anita Janković Rečević
Dobrovoljno osiguranje “spasava” staž

BANjALUKA - Bezbrižna starost želja je svakog građanina, a da bi je osigurali i oni kojima nedostaje određeni broj mjeseci ili godina kao uslov za penziju, Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) RS ostavio je mogućnost uplate dobrovoljnog osiguranja, a na taj korak ove godine odlučilo se 1.062 ljudi.

U Fondu PIO RS ističu da je broj dobrovoljnih osiguranika iz godine u godinu na približno istom nivou, jer se jedni odjavljuju, a drugi prijavljuju te da je to uglavnom oko 1.000 osoba.

- Iako nemamo precizne analize o tome ko su dobrovoljni osiguranici, posmatrajući njihovu starosnu dob, zaključujemo da su to mahom građani koji žele da ostvare dodatni staž, a koji im nedostaje da bi došli do ispunjenja uslova za penziju. Ove godine od 1.062 dobrovoljna osiguranika njih 360 ima između 50 i 59 godina, dok je starijih od 60 godina 267 - rekli su u Fondu PIO.

Dodaju da najveći broj osiguranika uplaćuje najniži iznos koji se razlikuje od godine do godine te da ih je najviše na području Banjaluke, Bijeljine, Prnjavora, Gradiške, Prijedora i Doboja.

- Osnovica doprinosa za dobrovoljne osiguranike određena je Zakonom o doprinosima i iznosi najmanje 60 odsto prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu. Tako je najniži iznos ove godine 171,61 KM, dok je lani iznosio 164,84 KM - rekli su u Fondu PIO.

Šezdesetpetogodišnja Dragica J. iz Kotor Varoša dobrovoljno osiguranje uplaćivala je pune tri godine da bi u danima starosti imala redovna primanja.

- Prije građanskog rata u BiH radila sam u jednom tekstilnom preduzeću u FBiH, gdje sam ostvarila 12 godina radnog staža. S obzirom na to da više nigdje nisam radila, odlučila sam se da uplaćujem dobrovoljno osiguranje da bih došla do 15 godina staža, što je minimum za ostvarivanje penzije. Novac za osiguranje zarađivala sam radeći za nadnicu. Nedavno sam napunila 65 godina i ovih dana trebalo bi da dobijem prvu penziju - ispričala je Dragica.

Predsjednik Udruženja penzionera u Zvorniku Brane Mihajlović mogućnost uplate dobrovoljnog osiguranja ocjenjuje veoma korisnim, jer ljudima pruža mogućnost da imaju zagarantovanu egzistenciju u starosti, čak i u situacijama kada nisu u radnom odnosu.

- Mnogi su usljed raspada firmi ostali bez posla u poznim godinama kada je teško naći novi posao, budući da je malo poslodavaca koji žele da zaposle nekog sa 60 godina. Bila bi šteta da taj neko ostane bez penzije, a radio je, na primjer, 14 godina. Dobrovoljno osiguranje se u takvim slučajevima pokazuje kao idealno, jer staž ne “propada” - kazao je Mihajlović.

Uslovi

U Fondu PIO RS ističu da su uslovi za sticanje statusa osiguranika u dobrovoljnom osiguranju definisani Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, gdje je navedeno da se lice koje nije osiguranik u obaveznom osiguranju može osigurati na dobrovoljno osiguranje.

- Uslov je da osiguranik ima prebivalište na teritoriji Srpske ili Brčko distrikta, da ima opštu zdravstvenu sposobnost i da je stariji od 15 godina - kazali su u fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana