Dobra saradnja Gradiške i hrvatskih gradova

Srna
Dobra saradnja Gradiške i hrvatskih gradova

Gradiška - Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Zoran Piličić konstatovali su danas da Gradiška ima veoma dobru saradnju sa hrvatskim gradovima, te da je to lokalna zajednica u kojoj vlada dobra međunacionalna i međuvjerska saradnja.

Adžić je rekao novinarima da je na sastanku u Gradišci sa Piličićem razgovarao o saradnji lokalne uprave sa predstavnicima Katoličke crkve i Hrvatima koji žive u ovom gradu, te naglasio da je ona veoma dobra.

 “Gradiška i Gradska uprava imaju izuzetan odnos prema svim konstitutivnim narodima, nacionalnim manjinama i pripadnicima svih vjerskih konfesija, te podržava sve aktivnosti koje manifestuju njihovu kulturu i tradiciju”, istakao je Adžić.

On je naveo da je razgovarano i o prekograničnoj saradnji Gradiške i Republike Srpske sa opštinama i gradovima u Hrvatskoj, navodeći da je putem saradnje sa hrvatskim gradovima Gradiška stvorila uslove da realizuje četiri prekogranična projekta vrijedna oko 1,6 miliona evra.

“Gradiška razvojna agencija Raga, takođe, ima veoma dobru saradnju sa razvojnim agencijama iz Nove Gradiške, Osijeka, Slavonskog Broda, Lipika, Siska i Daruvara. Rijeka Sava treba da spaja Republiku Srpsku i BiH sa Hrvatskom, a ne da nas razdvaja. Naša obaveza je da pomognemo da saradnja bude što bolja kako bi privredni subjekti i građani ostvarili svoj interes”, istakao je Adžić.

Piličić je naveo da je sa Adžićem održao prvi zvanični sastanak, naglasivši da je razgovor o svim temama bio veoma konstruktivan.

On je rekao da je želio da se detaljnije informiše o oblicima i obimu saradnje Hrvatske i Gradiške kao pograničnog grada u kojem se gradi još jedan most na Savi, koji predstavlja veliki potencijal za ovaj kraj.

“Gradonačelnik je inženjer po struci i veliki praktičar, što se osjeti u njegovoj priči o poslovnim zonama u Gradišci i viziji razvoja. Na ulazu u Gradsku upravu vidljivo je da se grad stavlja na raspolaganje građanima, što je važno za rješavanje svih problema”, naveo je Piličić.

On je istakao da je u razgovoru sa predstavnicima katoličke župe i Hrvatima koji žive u Gradišci dobio informacije da nema međunacionalnih problema u gradu, te da su im gradonačelnik i Gradska uprava uvijek na raspolaganju da pomognu koliko mogu.

“Grad ne može sve riješiti, ali je bitna dobra volja. Naglasili smo nekoliko projekata koji su od interesa za Hrvate i katoličku crkvu u Gradišci i dobio sam informaciju da će gradonačelnik i Gradska uprava učiniti sve što je u njihovoj moći da se ti projekti realizuju”, rekao je Piličić.

On je naveo da su za Hrvate u Gradišci važna pitanja rekonstrukcije trga kod katoličke crkve, denacionalizacija crkvene imovine, renoviranje crkava i izgradnja putne infrastrukture prema mjestima u kojima živi najviše hrvatskog stanovništva.

Piličić smatra da treba iskoristiti dobru saradnju razvojnih agencija hrvatskih gradova i Gradiške i izgradnju auto-puteva i infrastukture.

“Treba zadržati odnose obostranog uvažavanja u gradu, a Generalni konzultat je po tom pitanju uvijek na raspolaganju gradskom rukovodstvu”, naglasio je Piličić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana