Doboj: Prvi modul obuke programa podrške preduzetništvu završilo 11 mladih

Srna
Doboj: Prvi modul obuke programa podrške preduzetništvu završilo 11 mladih

DOBOJ - Ukupno jedanaest mladih ljudi završilo je prvi modul obuke u okviru CEFE programa podrške preduzetništvu, čija su ciljna grupa mladi do 30 godina i žene, rekao je Srni direktor dobojske Gradske razvojne agencije Aleksandar Goganović.

Goganović je najavio da u narednom periodu kreće realizacija drugog naprednijeg modula, tokom kojeg će polaznici ovog programa savladati naprednije korake kako bi njihov poslovni plan i ideja bili detaljno obrađeni, definisani do kraja, da bi po okončanju bili spremni da samostalno registruju djelatnost.

“Prvi modul je trebao da bude održan još u martu, ali smo zbog epidemije virusa korona bili prinuđeni da ga održimo ovaj mjesec, i to onlajn”, naveo je Goganović, dodavši da je Gradska razvojna agencija obezbijedila neophodne informacione uređaje za polaznike koji to nisu imali.

On ističe da je zadovoljan kvalitetom projektnih ideja polaznika programa, koji se podjednako odnose na djelatnosti u ruralnim i urbanim sredinama, između ostalog riječ je o projektima za pokretanje digitalne agencije, prikupljanje i obradu plastične ambalaže, kreativnog kutka, agencije za rentakar, proizvodnje rasade, plasteničke proizvodnje, prerade povrća.

Goganović kaže da će po okončanju drugog modula dva polaznika sa najbolje izdefinisanim poslovnim idejama, sa akcentom na održivosti na tržištu i perspektivi da u budućnosti preraste početni nivo mikropreduzeća, dobiti finansijsku podršku od po 5.000 KM i ući u drugu fazu programa.

“Druga faza obuhvata ukupno 24 aplikanta, odnosno po dva najbolja iz 12 lokalnih zajednica u BiH”, rekao je Goganović i pojasnio da se CEFE program realizuje u 12 lokalnih zajednica u BiH u saradnji sa Udruženjem trenera CEFE u BiH i uz podršku Ambasade SAD u BiH.

Goganović je kao dobru stranu ovog programa izdvojio to što korisnici koji ne prođu u drugu fazu imaju već pripremljene poslovne projekte da apliciraju na druge startap programe, u čemu će i dalje imati podršku Gradske razvojne agencije Doboja.

Predstavnici Gradske razvojne agencije Doboja /tada Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Doboj/ i Udruženja trenera za razvoj konkurentskih preduzetnika putem vježbe - CEFE BiH potpisali su 26. decembra ugovor o saradnji i udruživanju ukupno 30.000 KM, namijenjenih za realizaciju programa podrške startap projektima mladih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana