Doboj: Održana komemoracija Bogdanu Nikoliću

Srna
Doboj: Održana komemoracija Bogdanu Nikoliću

DOBOJ - U Doboju je danas održana komemoracija Bogdanu Nikoliću, koji je ostavio neizbrisiv trag na društveno-ekonomski, politički, kulturni i sportski razvoj ove lokalne zajednice.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, koji se upisao u knjigu žalosti, naveo je da je Nikolić autentičan čovjek sa ovog područja koji je cijeli život posvetio razvoju voljenog Doboja.

Bogdan Nikolić rođen je u Lipcu 7. aprila 1933. godine.

Učiteljsku školu završio je u Derventi, a Višu pedagošku školu u Sarajevu.

Službovao je u Kruševu, kod Olova, u Sjenini. Dekretom je bio postavljen za upravnika šestogodišnje Osnovne škole u Osječanima, gdje je imao zadatak da oformi osmogodišnju školu, u čemu je i uz pomoć saradnika i mještana i uspio.

Godine 1969. izabran je za predsjednika Vijeća za društvene djelatnosti u Skupštini opštine Doboj, a 1973. postavljen je za savjetnika Republičkog sekretara za narodnu odbranu regije Doboj, koju je tada sačinjavalo deset opština. Od 1974. godine bio je na funkciji profesionalnog predsjednika opštinske konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda.

Bio je i na funkcijama predsjednika Skupštine opštine Doboj, načelnika Službi državne bezbjednosti u Doboju, a nakon reorganizacije i načelnika Centra službi bezbjednosti do 20. maja 1991, kada je raspoređen na poslove inspektora za privredni kriminalitet, gdje je bio do decembra te godine, kada se penzionisao.

Dugogodišnji je predsjednik lokalnog Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata i jedan od osnivača dobojskog lovačkog udruženja.

Za vrijeme njegovog mandata, između ostalog, otvorena je Umjetnička galerija, a u tri navrata bio je predsjednik organizacionog odbora Rukometnog TV turnira šampiona u Doboju.

Za svoj rad Bogdan Nikolić dobio je veliki broj priznanja, između ostalih, Medalja rada ukazom predsjednika Republike, 1959. godine; Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden rada sa srebrnim vijencem, Orden rada sa zlatnim vijencem ukazom predsjednika Republike, Mala plaketa oružanih snaga SFRJ, Plaketa bezbjednosti SFRJ koju je dodijelilo Savezno izvršno vijeće SFRJ, Plaketa rukometnog saveza Jugoslavije, Plaketa opštine Doboj. Plaketu grada Doboja dobio je 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana