Đurđević: Gradonačelnik Bijeljine grubo krši zakon

Srna
Foto: Agencije

BIJELjINA - Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović grubim kršenjem zakona prekoračio je stavku koja se odnosi na rashode za lična primanja, što je Skupština grada jednoglasno konstatovala na sjednici 7. decembra, a za ovaj zaključak glasali su i odbornici SDS-a i PDP-a, kao i svi ostali, rekao je danas član Kluba odbornika SNSD-a Aleksandar Đurđević.

"Tražili smo od nadležnih institucija da hitno uzmu u razmatranje sve predmete koji se na ovo odnose", naveo je Đurđević, koji je i predsjednik Skupštine grada. 

On je na konferenciji za novinare Kluba odbornika SNSD-a, naveo da je na sjednici usvojen i zaključak Kluba odbornika SDS-a kojim se traži ispitivanje zapošljavanja u javnim ustanovama na lokalnom nivou i ubrzavanje svih procesa po kojima su ranije podnesene prijave. 

"Dakle, skupštinska većina je to podržala i nemamo nijedan problam sa takvim zaključkom", rekao je Đurđević. 

On je istakao da na sjednici nije bilo apsolutno nikakvih prijetnji niti ugrožavanja bilo koga, tvrdeći da je svaka priča o tome "obična manipulacija gradonačelnika Petrovića". 

"Skupština je jednoglasno usvojila zaključak kojim se konstatuje da je gradonačelnik kao poslodavac grubo prkršio zakon i oštetio budžet. Upravo od te teme bježi gradonačelnik praveći ždimnu zavjesuž sa nekom drugom bombastičnom temom koja apsolutno nema veze sa realnošću", naveo je Đurđević i pozvao sugrađane da sami donesu sud o ovome jer se sjednice Skupštine grada javno prenose. 

Prema njegovim riječima, na sjednici lokalnog parlamenta u srijedu, 7. decembra, usvojene su sve tačke dnevnog reda osim izvršenja budžeta za devet mjeseci. 

On je istakao da je važno da su usvojeni strateški dokumenti - Nacrt budžeta za 2023. godinu koji je trenutno u javnoj raspravi, Prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu sa okvirom od oko 12 miliona KM većim nego što je bio prvobitni budžet uz male korekcije koje su amandmanima uložili na rebalans budžeta. 

"Na osnovu toga što smo korigovali rebalans budžeta, odnosno na osnovu amandmana koje smo uložili bićemo u prilici da isplatimo jednokratnu pomoć svim penzionerima sa minimalnom penzijom do 15 godina staža, koji će pred novogodišnje i božićne praznike dobiti pomoć od 200 KM do 250 KM, u zavisnosti od tačnog broja ovih korisnika prava", rekao je Đurđević. 

Kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, on kaže da je Skupština grada obezbijedila dodatnih 300.000 KM tako da će poljoprivrednici dobiti podsticaj od 100 odsto u odnosu na Pravilnik o podsticajima. 

"Snažna podrška je data i gradski ustanovama i preduzećima, te sportskim klubovima, prije svega onima koji su postigli odlične rezultate u prethodnoj godini, ali i koji su u problemima i svim ostalim klubovima. Dodatna sredstva su obezbijeđena i za samozapošljavanje mladih, za udruženje preduzetnika, kao i udrženja od opšteg interesa za naš grad", rekao je Đurđević. 

On je naveo da su dodatna sredstva od oko 800.000 KM obezbijeđena i za rashode za lična primanja zaposlenih u Gradskoj upravi, što će biti apsolutno dovoljno da se isplate sve plate radnicima zaposlenim na neodređeno vrijeme, kao i za one zapsolene na određeno vrijeme i po drugim osnovama, ali u skladu sa zakonom, prije svega Zakonom o lokalnoj samoupravi. 

Đurđević kaže da ovaj zakon jasno propisuje da takvih radnika može biti najviše 10 odsto u odnosu na one koji rade na neodređeno. 

Šef Kluba odbornika SNSD-a Vaso Arsenović postavio je pitanje da li je bilo neophodno legalizovati trošenje budžetskih sredstava tri, četiri, pet, šest, pa i osam puta iznad sredstava određenih budžetom za ovu godinu. 

"Naravno da ne treba i nismo to ni uradili, a drugo pitanje koje se postavlja je da li smo trebali legalizovati kršenje člana 61 Zakona o budžetskom sistemu i skupštinsku odluku da je maksimalna relokacija pet procenata između budžetskih, odnosno potrošačkih jedinica u Gradskoj upavi. Nažalost, imali smo relokaciju i do 12 procenata na pojedinim budžetskim stavkama. Zakon je jasan i skupštinska odluka je jasna - jednostavno ne smijete to raditi", rekao je Arsenović. 

On je naveo da su napravljeni prekršaji i u jednom i u drugom slučaju, jer se troši više od onoga što je definisano zakonom i skupštinskim odlukama. 

Sve je ovo, naglašava Arsenović, predlagač pokušao da legalizuje, što Skupština grada naravno nije dozvolila. 

"Vidjeli smo kroz budžet mnoge nepravilnosti, te da su probijene i stavke za kapitalna izdavanja", rekao je Arsenović i dodao da izvršenje budžeta, odnosno izvještaj kao i rebalans pokazuju da je načinjena šteta od oko 800.000 KM", zaključio je Arsenović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana