Đokić: Uspješna reforma i investicije u elektro-energetskom sektoru

Srna
Foto: GS

BIJELjINA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da reforma i nove investicije u elektro-energetskom sektoru stvaraju uslove za velike rezultate u ovoj oblasti koja treba da bude nosilac razvoja Srpske.

"U ovoj će se godini vidjeti prinos u budžet Republike Srpske po tom osnovu, koji će uvećati vrijednost bruto domaćeg proizvoda.

Vrlo je značajno da svi zaposleni u elektro-energetskom sektoru shvate značaj velike reforme i daju svoj doprinos njenom uspjehu", rekao je Đokić na obilježavanju krsne slave preduzeća "Elektro-Bijeljina" - Svetog proroka Ilije.

On je istakao da će reforma obezbijediti i sigurnost i kvalitet u isporuci električne energije, na zadovoljstvo građana i privrede u Srpskoj. "Nazad se ne može, nego naprijed moramo i moramo elektro-energetski sektor iskoristiti na najbolji način kako bi bio nosilac ekonomskog rasta i razvoja Republike Srpske", poručio je Đokić.

Kao najvažnije projekte u toku Đokić je naveo gradnju hidroelektrana "Dabar", što je investicija od 600 miliona evra i "Buk bijela" od 200 miliona evra, koja se realizuje zajedno sa "Elektroprivredom" Srbije, a uskoro počinje izgradnja hidroelektrana "Bistrica", vrijedna 100 miliona evra, solarne elektrane u Trebinju velike snage i vjetroelektrane kod Berkovića.

Đokić je rekao da će do kraja godine biti usvojen novi zakon o energetskoj efikasnosti, koji će osigurati kvalitetniji obim podsticaja u ovaj sektor. On je pohvalio rad novog direktora "Elektro-Bijeljine" Marka Mihajlovića i ovog preduzeća, koje je jedno od većih elektrodistributivnih preduzeća u Republici Srpskoj nakon organizacionog prestrukturisanja elektro-energetskog sistema.

Mihajlović je u izjavi novinarima ukazao na pozitivno poslovanje "Elektro-Bijeljine" sa pozitivnim rezultatom od 100.000 KM u ovoj godini, uz isplaćene sve poreze i doprinose. "U prvoj polovini godine realizovali smo brojne projekte, investirali više od pet miliona KM i nastavljamo sa modernizacijom distributivne mreže, smanjenjem distributivnih gubitaka i ulaganjem u kapitalne projekte kako bi pružili što bolje usluge korisnicima", rekao je Mihajlović.

On je napomenuo da "Elektro-Bijeljina" pokriva dva grada i 11 opština u Republici Srpskoj sa 110.000 korisnika električne energije.

Predsjednik Sindikalne organizacije u preduzeću Milan Lukić rekao je da su uspješno prošli kroz zahtjevan period rada u uslovima pandemije virusa korona i reorganizacije u sistemu.

Prema njegovim riječima, broj radnika smanjen je za trećinu, uz obezbijeđene otpremnine, i sada je u "Elektro-Bijeljini" zaposleno 600 radnika, a u naredne dvije do tri godine taj broj bi trebao biti smanjen na 500, što je optimum po evropskim standardima. Među brojnim zvanicama na proslavi krsne slave preduzeća bili su i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana