Đokić: U Srpskoj neće biti poskupljenja struje za domaćinstva

Srna
Đokić: U Srpskoj neće biti poskupljenja struje za domaćinstva

MRKONjIĆ GRAD - U Republici Srpskoj neće biti poskuljenja struje za domaćinstva, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

"Na sastanku sa predstavnicima privrednika najavili smo da mora doći do povećanja cijene električne energije za privredu, a u kom obimu o tome se još razgovara", rekao je Đokić.

Odgovarajući na pitanja novinara u Mrkonjić Gradu, gdje prisustvuje proslavi 40 godina rada "Hidroelektrana na Vrbasu", ministar je rekao da je razlog za ovo povećanje što su izuzetno porasli troškovi proizvodnje elektrine energije.

Od dogovora Dodika sa Gaspromom korist ima čitava BiH

Cijela BiH imaće korist od dogovora srpskog član Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa generalnim direktorom "Gasproma" Aleksejem Milerom da cijena gasa ostaje ista, izjavio je Đokić.

Đokić je istakao da je značaj sastanka i dogovor potvrđen između srpskog člana Predsjedništva i predstavnika "Gasproma" da žele da budu partneri Republici Srpskoj u izgradnji magistralnog gasovoda kroz Srpsku koji bi išao od Bijeljine do Novog Grada.

"To je trasa od 315 kilometara gasovoda koji želimo izgraditi u narednim godinama. Kada je u pitanju gasifikacija kao opcija kasnimo jako puno. Čitav region kasni u gasifikaciji i treba učiniti sve da ubzramo taj projekat. Za nas je od velike važnosti da je tako važna kompanija izrazila spremnost da bude naš partner u realizaciji ovog projekat", rekao je Đokić novinarima u Mrkonjić Gradu.

On se nada da vlast u Republici Srpskoj može stvoriti sve preduslove za realizaciju ovako važnog projekta, napominjući da će i Federacija BiH /FBiH/ imati korist od ovog dogovara.

"Od dobrog ugovora sa žGaspromomž, a to ovaj današnji sastanak samo to potvrđuje i najavljuje, imaće korist BiH u cjelini, naročito FBiH, koja u ovom trenutku troši veće količine gasa. Naravno, ako imate veću potrošnju u državi veća je mogućnost da imate povoljniju cijenu. Nadam se da naše razumijevanje sa ruskim partnerom moži biti od koristi i za federalnu stranu i da će biti spremnosti da se ta prednost na najbolji mogući način iskoristi", dodao je Đokić.

Dodik je poslije sastanka sa Milerom u Sankt Peterburgu rekao da cijena gasa ostaje ista za Republiku Srpsku, a da ne postoji nijedno pitanje koje može da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke.

Ne vidim nijedan razlog da projekat "Buk Bijela" bude zaustavljen

Đokić je izjavio danas u Mrkonjić Gradu da ne vidi nijedan razlog da bude zaustavljen projekat izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela".

Đokić je istakao da je Republika Srpska koncesioni postupak, kada je riječ o Hidroelektrani "Buk Bijela", koji je dodijeljen Elektroprivredi Republike Srpske, provela u skladu sa republičkim Zakonom i da je lokacija hitroelektrane duboko u teritoriji Srpske, da je Srpska postupajući po zakonu na to imala pravo i dodijelila koncesiju u otvorenom postupku, te da Ustavni sud BiH treba biti svjestan tih činjenica.

"Prilikom dodjele koncesije u tu aktivnost smo uključili partnera, a to je žElektroprivreda Srbijež koja će zajedno sa žElektroprivredom Republike Srpskež izgraditi hidroelektranu", rekao je Đokić novinarima.

On je istakao da ne vidi nijedan razlog da ovaj projekat bude zaustavljen.

"Do sada je u ovaj projekat uloženo oko 40 miliona KM što je ogroman novac, a veliko je pitanje ukoliko bi neko ovaj projekat zaustavio, biće suočen sa ogromnom investicijskom štetom koja će nastupiti po BiH u tom slučaju. Ta šteta nastupa tako da onaj ko je regularno ušao u postupak na osnovu poznatih propisa, koji su mu bili poznati u vrijeme kada je ušao u postupak, naši partneri Elektroprivreda i Elektroprivreda Srbije, mogu potraživati ogromna finansijska sredstva i za ono što su uložili do trenutka ukoliko bi neko zaustavio proces gradnje ili za sav period ukoliko bi ta hitroelektrana radila", rekao je Đokić.

On je istakao da praktično neko može da zaradi novac u ovoj državi na "jednoj gluposti koja se zove nečiji hir da zaustavi jednu takvu investiciju na koju je Republika Srpska imala pravo".

"Proizvodnja električne energije na lokaciji Republike Srpske je korist i za BiH. Svaka investicija diže bruto vrijednost domaćeg proizvoda BiH i pruža šansu za razvoj regiona u kome ne žive samo Srbi, ako neko misli da samo Srbi imaju od toga koristi, i doprinosi poboljšanju ekonomskih bilansa što nam je svima cilj", rekao je Đokić.

Đokić je dodao da svi znaju da su opravdani svi ciljevi koje Republika Srpska želi da ostvari i realizuje na ovaj način.

"Mislim da i Ustavni sud BiH treba da bude svjestan ovoga kada bude o ovome odlučivao", zaključio je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana