Đokić razgovarao sa predstavnicima kompanije EMX Royalty Corporation

GS
Đokić razgovarao sa predstavnicima kompanije EMX Royalty Corporation

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kanadske multinacionalne kompanije EMX Royalty Corporation.

Ova kompanija se bavi rudarenjem i istraživanjem plemenitih, baznih i baterijskih metala. Trenutno realizuju oko 300 projekata u Sjevernoj i Južnoj Americi, Evropi, Turskoj, Africi i Australiji.

"Predstavnici ove kompanije su na sastanku predstavili svoj rad i planove za naredni period, od kojih je jedan analiziranje mogućnosti realizacije projekata u Republici Srpskoj, naročito u oblasti istraživanja rezervi metaličnih sirovina" saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Iskazali su spremnost da, u saradnji sa nadležnim institucijama i lokalnim zajednicama, definišu potencijalne projekte koji će biti razvojna šansa za unapređenje života u lokalnim zajednicama i Republici Srpskoj uopšte.

Đokić je predstavio regulatorni okvir i zahtjeve u pogledu odobravanja geoloških istraživanja u Republici Srpskoj.

Naglasio je da su geološka istraživanja samo prva faza ka eventualnoj eksploataciji do koje može doći samo ako su ispunjeni svi zakonski uslovi i ukoliko postoji saglasnost lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, geološka istraživanja su dugoročni interes svake države i Ministarstvo će nastaviti da uređuje ovu oblast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana