Đokić: Privredni razvoj - preduslov stabilnosti

Srna
Đokić: Privredni razvoj - preduslov stabilnosti

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je Privredna komora Srpske za Vladu najvažniji partner, a privredni razvoj Srpske preduslov njene stabilnosti.

Đokić je, nakon sastanka u Banjaluci sa predsjednikom Privredne komore Republike Srpske Perom Đorićem, novinarima rekao da Vlada Republike Srpske uvažava partnerstvo i sa drugima sa kojima ima aktivan dijalog po privrednim pitanjima, ali da Komora ima specifičnu vrijednost. 

"Zahvaljujući saradnji, privreda Republike Srpske je u stalnom razvoju. Rezultati koji se ostvaruju u privredi Republike Srpske nisu zanemarivi i pored niza ograničenja i problema koje imamo i negativnog uticaja korona virusa na poslovanje privrede i industrije", istakao je Đokić. 

On je rekao da je na sastanku dogovoreno da resorno ministarstvo i Privredna komora Republike Srpske nastave zajedno da djeluju na prezentaciji privrednih potencijala Srpske i razvijanju interesa kod potencijalnih domaćih i stranih investitora, te da će zajednički nastupati prilikom nekih značajnih posjeta pojedinim zemljama regiona. 

Đokić je rekao da je oblast snabdijevanja električnom energijom veoma značajna za privrednike i industriju u Republici Srpskoj. 

"Želimo da ohrabrimo što više naših privrednih subjekata da ulažu u oblast energetike, posebno u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora solarnu energiju za vlastite potrebe i potrebe tržišta. Mislim da će u narednom periodu doći do intenzivnijeg razvoja te vrste proizvodnje u Republici Srpskoj", istakao je Đokić. 

On je rekao da će resorno ministarstvo i Privredna komora zajedno raditi na razvoju Programa energetske efikasnosti, te aktivno raditi na pomoći banjalučkom preduzeću "Jelšingard - livar", kako bi sačuvalo svoju proizvodnju. 

Đokić je podsjetio da se tako djelujući pomoglo banjalučkom preduzeću "Kosmos", koje je danas očuvano preduzeće koje se razvija i približeno je namjenskoj industriji Srbije, umjesto da ode u stečaj, kako je to ranije bilo planirano. 

"Privredni razvoj Republike Srpske je preduslov stabilnosti Republike Srpske. Sva druga priča kako će tu stabilnost na neki drugi način osigurati za mene nije realna. Jedino je realna da u realnom životu radimo i pravimo rezultate", zaključio je Đokić. 

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je novinarima da je na sastanku bilo govora o proizvodnji električnih automobila i zakonskih rješenja koja prate tu oblast u Republici Srpskoj. 

On je rekao da je bilo govora o predstojećoj izradi podzakonskih akata koji proističu iz Zakona o gasu. 

Ćorić je rekao da ga je Đokić detaljno informisao o kretanjima u oblasti energetike, izgradnji novih energetskih objekata u Republici Srpskoj.

Rezolucija o sistemu plata - kvalitetna inicijativa sindikata

Đokić je ocijenio je danas da je dobra i kvalitetna inicijativa Saveza sindikata Srpske o rezoluciji o sistemu plata u Srpskoj, da je treba ozbiljno razmotriti i da je uvjeren da će Vlada to i učiniti.

"Da li se ona može ostvariti onako kako je samo vidi sindikat, to ne mogu sada reći. Moramo sve argumente staviti na sto i vidjeti da li imamo uslove da takvu ideju realizujemo", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Đokić je rekao da se posebna pažnja mora staviti na zaštitu prava radnika, posebno na zaštitu prava u uslovima velike vrućine i visoke temperature.

"Apelujem na inspekcijske organe da ovih dana posjete što više preduzeća koja svoje radne aktivnosti obavljaju na otvorenom, da preduzmu mjere i da vide da li su radnici dovoljno zaštićeni", istakao je Đokić.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić smatra da svaku inicijativu treba razmatrati i donijeti praktična i funkcionalna rješenja koja će dati određene rezultate.

"Privreda Republike Srpske, kao i privreda svih zemalja funkcioniše na tržišnoj osnovi. Mislim da je ovdje najbitnije da se odredi neki minimum ispod kojeg neke plate ne mogu ići, odnosno za najjednostavnija radna mjesta ne može biti niža plata, a da sve ostalo bude prepušteno tržištu", istakao je Đorić.

On je rekao da radna mjesta koja daju veći doprinos moraju biti i više plaćena.

"Moj lični stav je da nema plaćanja po diplomama, već plaćanje prema doprinosu u radu", poručio je Ćorić.

Saveza sindikata Republike Srpske usvojio je 1. jula rezoluciju o sistemu plata u Srpskoj kojom se traže izmjene zakonskih i podzakonskih propisa kako bi se plata utvrđivala isključivo zakonom i kolektivnim ugovorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana