Đokić: Nastavak ponižavanja srpskih žrtava

Srna
Đokić: Nastavak ponižavanja srpskih žrtava

BANjALUKA - Iz Socijalističke partije je saopšteno da je pucanje na nenaoružane vojnike JNA koji su se mirno povlačili iz kasarne Tuzle 15. maja 1992. godine i slavljenje njihove smrti obilježavanjem nekakve “odbrane grada” još jedan znak ponižavanja srpskih žrtava u BiH.

Lider SP-a Petar Đokić je rekao da treba zapamtiti taj strašni zločin na Brčanskoj malti, kada su ubijena 54 vojnika JNA i ranjena 44.

“Ovaj događaj bio je jedan od onih koji su raspalili rat u BiH. Žrtava Tuzlanske kolone se sjećamo sa velikom tugom i zato što dan njihovog stradanja obilježavamo samo na mjestu gdje je spomen-kosturnica u Bijeljini, bez mogućnosti da se, u miru i sa poštovanjem, poklonimo istinskim herojima na mjestu gdje su položili svoje živote”, rekao je Đokić.

On kaže da se zločin kasnije nastavio progonom desetina hiljada Srba iz ove regije.

“Kao što nećemo dozvoliti da se žrtve zaborave, nećemo prestati ni da zahtijevamo pravdu za one koji su tada prekršili dogovor i zapucali na nedužne mladiće. Oni će morati da odgovaraju i mi se za to nikada nećemo prestati da borimo”, poručio je Đokić.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna”, izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana