Djevojke razgrabile indekse na Fakultetu bezbjednosti

Milijana Latinović
Djevojke razgrabile indekse na Fakultetu bezbjednosti

Banjaluka - Da bezbjednosne nauke privlače sve više mladih u RS potvrđuju rezultati prijemnog ispita na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, gdje je konkurencija bila velika, a fizičkom spremnošću i znanjem pripadnice ljepšeg pola nadjačale su mušku konkurenciju.

U trku za indeks na ovoj visokoškolskoj ustanovi krenulo je 145 kandidata, mahom odlikaša i vrlodobrih đaka, i već u prvom upisnom roku sva mjesta za redovne studente su popunjena. One koji nisu uspjeli da se upišu u junskom roku na jesen čeka sedam slobodnih mjesta za vanredni studij.

Rezultati prijemnog ispita srušili su predrasude o djevojkama kao slabijem polu jer, od deset prvih mjesta, devet zauzimaju pripadnice ljepšeg pola. Rame uz rame sa momcima uspješno su položile i najteži dio prijemnog ispita i pokazale zavidnu fizičku spremnost, snagu i sposobnost.

Prvorangirana Marija Palija (19) iz Kostajnice, koja je, od ukupno 100 bodova na prijemnom ispitu, osvojila 94,28, kaže da joj je prvo mjesto podstrek da bude odličan student i uzor budućim generacijama. Iza odličnog uspjeha koji je postigla su višemjesečne pripreme i mnogo prolivenog znoja. U njenim svjedočanstvima nanizane su samo petice, čime je već u startu osvojila 50 bodova.

- Završila sam srednju školu, smjer tehničar drumskog saobraćaja. Oduvijek sam željela da studiram bezbjednosne nauke i dala sam sve od sebe da položim prijemni ispit. Nije bilo lako savladati provjere fizičke spremnosti, ali sam dokazala i sebi i drugima da to mogu - ispričala je Palija i dodala da je sastavni dio prijemnog ispita bio i test opšteg znanja, esej iz srpskog jezika te intervju. Po završetku fakulteta namjerava da nastavi da se usavršava, a želja joj je i da u Srpskoj dobije posao u struci.

Velikom zainteresovanošću svršenih srednjoškolaca za bezbjednosne nauke zadovoljan je i dekan tog fakulteta Predrag Ćeranić, koji ističe da je među 145 prijavljenih kandidata bilo 30 odlikaša i 70 vrlodobrih đaka.

- Raspisali smo konkurs za 80 redovnih i 20 vanrednih studenata. Prijemni ispit nije nimalo lak i, prije svega, podrazumijeva dobru fizičku spremnost. Primjera radi, na testiranju djevojke treba da za 12 minuta istrče najmanje 1.900 metara, a mladići 2.600 metara, zatim kandidatkinje u deset sekundi moraju da urade šest muških sklekova, dok mladići treba da urade sedam. U 30 sekundi djevojke treba da urade najmanje 18 trbušnjaka, a mladići 20 - rekao je Ćeranić.

Ističe da veliki broj prijavljenih kandidata sa visokim ocjenama iz srednje škole ostavlja mogućnost fakultetu da izabere najkvalitetnije. Komentarišući činjenicu što su među najboljima na testiranju pripadnice ljepšeg pola, Ćeranić kaže da su kandidatkinje, osim odličnog uspjeha iz srednje škole, ozbiljnije pristupile pripremama za prijemni ispit.

- Od jeseni pred brucošima su teorijska predavanja iz oblasti pravnih i nauka bezbjednosti, ali i terenska obuka, rukovanje oružjem, bojevo gađanje i borilačke vještine - pojasnio je Ćeranić.

On je istakao da je potreba za ovim kadrom na tržištu rada u Srpskoj velika te da one koji završe fakultet čeka dobra perspektiva.

- Nijedan diplomac naše struke nije na birou za zapošljavanje. Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, na mjestu policijskih službenika nalaze se samo studenti sa našom diplomom - istakao je Ćeranić i najavio da bi već od jeseni na tom fakultetu trebalo da bude uveden i master studij na temu “Upravljanje bezbjednosnim rizicima u prirodnim katastrofama”.

Fakultet bezbjednosnih nauka kao najmlađi u RS osnovan je u martu prošle godine, a Ćeranić kaže da je protekla godina bila veoma uspješna te da su, osim položenih ispita, studenti postigli uspjeh i na “Policijadi”, sa koje su donijeli prvi pehar. On je istakao da je veoma ponosan što su studenti ovog fakulteta bili učesnici svečane povorke povodom obilježavanja 9. januara - Dana RS i time još jednom pokazali patriotizam i odanost Republici.

Bezbjednost u RS

Predrag Ćeranić bezbjednosnu situaciju u Srpskoj ocijenio je komplikovanom, ali stabilnom. 

- Pored svih nastojanja da kod građana povjerenje u policiju bude umanjeno i da se derogiraju institucije RS, to nije postignuto u značajnijoj mjeri najviše zahvaljujući ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču, koji je svojom postojanošću uspio da amortizuje sve napade i bjesomučnu kampanju koja je vođena protiv MUP-a - rekao je Ćeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana