Đaković: Očekuje se smirenje epidemije

Srna
Đaković: Očekuje se smirenje epidemije

PRIJEDOR - Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da u protekla dva dana nije bilo novih slučajeva zaraze u Prijedoru i da je većina klastera ili izvora zaraze stavljen pod kontrolu.

Đaković je istakao da se trenutno za još četiri lica čekaju rezultati testiranja i da je u zdravstvenim ustanovama sve pod kontrolom.

“Ako ne bi došlo do neke nove transmisije i ako se građani budu pridržavali nošenja maski i neophodne fizičke distance, očekuje se moguće smirenje epidemije na području grada”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon 54. sjednice Štaba za vanredne situacije i najavio da će se ubuduće sjednice održavati svaki drugi dan, ako nešto ne bi poremetilo situaciju.

On je naveo da su s epidemiološkog aspekta u Prijedoru bile tri faze - prva, faza lokalne transmisije, trajala je najduže i bilo je desetak zaraženih, zatim druga, do 10. maja, do kada je bilo ukupno 22 zaraženih slijedom prenosa između građana koji su odlazili u Oštru Luku i Banjaluku, te treća nakon ulaska virusa u bolnicu “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor.

“Od 10. maja do danas se desilo 30 novozaraženih lica i to je najveći broj. Do danas nije se moglo utvrditi da li je virus u bolnicu ušao od pacijenata koji su došli u bolnicu ili od zdravstvenih radnika, ali se nadamo da je i ovaj ciklus zaustavljen”, istakao je Đaković.

On je dodao da je u kućnoj izolaciji 56 lica, da je 1.860 izašlo iz zdravstvenog nadzora, a da je u kovid bolnici 13 pacijenata iz Prijedora i po jedan iz Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice i svi su stabilnog zdravstvenog stanja, dok je u izolaciji u ovom odjeljenju jedno lice za koje se čeka rezultat testa.

“U protekla 24 časa 16 lica je sankcionisano zbog nenošenja zaštitne maske. Juče je obavljena dezinfekcija javnih ustanova, a dok se osuše vanjski prostori vršiće se i dezinfekcija javnih površina”, najavio je Đaković.

Od početka pandemije broj zaraženih lica iz Prijedora je 52. Trenutno aktivnih slučajeva je 23, oporavljenih 18, a umrlih 11.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana