Đajić: U narednih stvoreni uslovi za trajno rješenje problema grijanja

GS
Foto: RTRS

BANjALUKA- Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da su današnjim potpisivanjem ugovora sa austrijskom kompanijom "Vamed" stvorene pretpostavke za trajno rješavanje problema grijanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Đajić je istakao da su kotlovi za grijanje stari više od 40 godina zbog čega je često dolazilo do kvarova i prestanka grijanja.

"Ovakvi kotlovi se više ne proizvode i ne postoje rezervni dijelovi za njih. Mi smo prije par godina krenuli u rješavanje ovog problema, ali zakonske procedure i provođenje međunarodnog tendera su onemogućile da ovo riješimo prije", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući upornom radu rukovodstva UKC-a i potpisivanjem ugovora stvoreni su uslovi da se za 18 mjeseci riješe pitanja grijanja, hlađenja i kuhinje na UKC-u.

Đajić je dodao da je formiran tim za nadgledanje radova, uz očekivanje da će sve biti riješeno u predviđenom roku.

Direktor austrijske kompanije "Vamed" Markus Bolnar Nordenkamf rekao je da ova firma djeluje na tržištu BiH već 15 godina.

"Jedan od najvažnijih projekata ovdje u Banjaluci je projekat rekonstrukcije UKC-a iz 2018. godina, a takođe izvodimo projekte u Tuzli i Bijeljini", podsjetio je Bolnar.

On je dodao da je firma "Vamed" posvećena izvođenju projekata grijanja po najboljim standardima kada je riječ o zdravstvu.

Bolnar je istakao da dio projekta uključuje rehabilitaciju grijanja i hlađenja, kao i kuhinje kako bi se obezbijedilo funkcionisanje ovih dijelova bolnice.

Đajić je podsjetio da je u toku i rekonstrukcija vodova i mokrih čvorova Klinike za ginekologiju i pedijatriju i Klinike za infektivne bolesti, te da je raspisan tender za novi namještaj.

"Vrijednost ove rekonstrukcije je negdje oko 1.600.000 KM", rekao je Đajić.

Projekat "Projektovanje, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje objekta Tehničko-ekonomskog bloka UKC Republike Srpske" biće finansiran iz sredstava Evropske investicione banke, a vrijednost ugovora je 14.950.000 evra, ranije je saopšteno iz UKC-a.

UKC-e je u jesen 2021. godine preuzeo dokumentaciju od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te je u aprilu 2022. godine dobijena finalna saglasnost na tendersku dokumentaciju.

UKC Republike Srpske uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u narednom periodu krenuće i u realizaciju faze 2 projekta kojom će, osim grijanja, biti obuhvaćen veći dio građevinskih radova, kao i ostale instalacije kako bi objekat bio u potpunosti rekonstruisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana