Đaci mogu bezbjedno na Jahorinu

Miloš Vasiljević
Đaci mogu bezbjedno na Jahorinu

PRIJEDOR, JAHORINA - Ni hljeb ni torta nisu uzrok stomačnih tegoba osnovaca iz Prijedora, tvrde iz hotela “Nebojša” na Jahorini, koji je ponovo otvorio svoja vrata za sve đake koji dolaze na ekskurziju ili izlet u školu na olimpijskoj ljepotici.

Grupa od 90 učenika petog razreda iz prijedorske OŠ “Petar Kočić” vratila se u prošli ponedjeljak iz škole u prirodi iz hotela “Nebojša”, dan ranije nego što je planirano jer je polovina djece dobila stomačne tegobe, njih 16 završilo je na infuziji, a po povratku u Prijedor četvoro je bilo i u bolnici.  Nakon toga inspektori su uzeli uzorke hrane u hotelu, a sve posjete su prolongirane do dobijanja rezultata kontrole. Zbog toga je otkazana i ekskurzija banjalučkih đaka. 

Za dio uzoraka prošle sedmice je potvrđeno da su uredni, a nakon dobijanja rezultata za hljeb i keks tortu, iz hotela “Nebojša” su rekli da su to i očekivali.

- Hrana je kompletna testirana i to je sve u redu. Mi nastavljamo da radimo i svima onim koji dođu ponudimo najbolje uslove. I sada smo u pregovorima sa agencijama, agencije sa školama, a oni su zainteresovani da nastave da dolaze kod nas - rekli su za “Glas” iz hotela “Nebojša”, dodavši da imaju zakazane posjete sve do 20. juna.

U turističkoj agenciji “Kompas turs”, koja je organizovala putovanje prijedorskih osnovaca na Jahorinu, takođe ističu da će ekskurzije na Jahorinu biti nastavljene.

Vlasnik “Kompasa” Mladen Račić ističe da je najvažnije da sa djecom sve bude u redu, ali da im je nanesena velika šteta.

- Nalazi hljeba i torte su uredni, sa prethodnim brisevima konobara, kuvara i osoblja koje radi u hotelu. Jaja, meso i mlijeko su uredni, što apsolutno skida sa nas, ali i hotela, bilo kakvu odgovornost - rekao je Račić, naglašavajući da će roditeljima vratiti novac koji im po zakonu pripada.

Direktorica OŠ “Petar Kočić” iz Prijedora Gorana Bosančić kazala je za “Glas” da se većina djece osjeća dobro, svi se oporavljaju.

- Pet učenika juče nije bilo u školi, povraćali su, a ostali su dobro i bili su na nastavi. Čula sam da su analize pokazale da su hljeb i torta uredni, ali još čekamo zvaničnu potvrdu Instituta za javno zdravstvo. Hoću da vidim to svojim očima. Roditelji su i dalje uznemireni, ali moramo svi imati granicu. Uzrok stomačnih tegoba ne znamo još, a pitam se kako ćemo ga i identifikovati ako je sve bilo u redu na Jahorini - rekla je Bosančićeva.

Iako su se juče pojavile informacije da je kod jednog učenika potvrđeno prisustvo rota virusa, Bosančićeva kaže da ona ne zna za to.

Do zaključenja ovog broja “Glasa” iz prijedorskog Doma zdravlja nisu odgovorili na pitanja da li je kod đaka potvrđeno prisustvo rota virusa.

Roditelji

Jedan od roditelja Dragan Tankosić, čije se dijete juče vratilo  u klupe, priča za “Glas” da je prekid izleta za mnoge mališane bio šok.

- To je velika trauma, djeca dugo vremena nisu ni putovala i radovali su se ovom izletu i zadesilo ih je nešto neprijatno. Neki će, po preporukama ljekara, morati potražiti i psihološku pomoć. Povrat novca je među posljednjim zahtjevima roditelja u ovoj priči. Zdravlje djece je najvažnije - rekao je Tankosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana