“Divlji” prevoznici otimaju putnike

Danijela Bajić
“Divlji” prevoznici otimaju putnike

BANjALUKA - Nelegalni kombi prevoz putnika iz Republike Srpske i FBiH u zemlje Evropske unije posljednjih dana uzeo je maha, zbog čega su autobuski prevoznici, koji sticajem okolnosti rade smanjenim intenzitetom, zaprijetili blokadom granica ukoliko nadležni taj problem ne riješe do kraja oktobra.

“Divlji” prevoznici, prema riječima registrovanih firmi iz Srpske, koriste situaciju sa pandemijom virusa korona, ne mareći ni za zdravlje putnika. Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori RS Dejan Mijić istakao je da autobusi iz Srpske, koji su do prije pojave virusa korona svakodnevno saobraćali do Srbije, Crne Gore, Austrije i Njemačke, sada idu jednom ili dva puta sedmično, dok putnika gotovo da nema.

- Za to vrijeme kombiji sa stranim tablicama, koje voze naši državljani, svakodnevno prevoze putnike preko granice. Samo iz Banjaluke dnevno krene najmanje deset kombija punih putnika za Sloveniju, Austriju, Njemačku i Švajcarsku.  Oni manje-više bez problema prelaze granicu, niko ih ne kontroliše, jer nisu registrovani kao prevoznici - kazao je Mijić.

Dodao je da tome treba što prije stati u kraj jer, osim što dovode u pitanje rad legalnih prevoznika, ugrožavaju i bezbjednost putnika, koji se voze i po nekoliko časova u manjem vozilu, gdje je veći rizik od zaraze virusom korona.

- U autobuse može ući ograničen broj putnika, dok kombi kapaciteta 8+1 vozi dupke pun. Ova vrsta nelegalnog prevoza od rata nije bila razvijena kao što je to u posljednjih mjesec dana - rekao je Mijić.

Nadležnima su, kaže, dali rok od mjesec da riješe problem ili će u protivnom preduzeti radikalnije mjere.

- Imamo obećanja nadležnih sa entitetskih nivoa da će inspekcije preduzeti mjere. Nadamo se da će oktobar biti mjesec borbe protiv nelegalnog prevoza. Zajednički stav svih prevoznika je da se, ako se problem ne riješi kroz mjesec dana, krene u radikalnije mjere, a moguće su čak i blokade graničnih prelaza. Granična policija BiH ovaj problem može riješiti u danu, jer imaju evidenciju svih kombija koji svakodnevno prelaze granicu - tvrdi Mijić.

U Inspektoratu RS istakli su da je nelegalni prevoz putnika veliki problem.

- Oblast međunarodnog prevoza regulisana je propisima koji su u nadležnosti institucija BiH, a kojim nije obuhvaćen nelegalni prevoz putnika koji vrše građani putničkim vozilima - istakli su u Inspektoratu.

Dodali su da je, iako kontrolni organi u BiH nemaju “alate” propisane navedenim zakonom, s ciljem zaštite javnog i interesa trećih lica, inspekcija Srpske svakodnevno na terenu i primjenjuje represivne mjere, a u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o inspekcijama RS i materijalnog propisa. Sa problemom je upoznat i ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, koji je na nedavnom sastanku sa prevoznicima obećao da će biti preduzete sve aktivnosti na sprečavanju nelegalnog prevoza putnika u međunarodnom i međuentitetskom saobraćaju.

Kontrola

Republička saobraćajna inspekcija u prvih osam mjeseci 2020. godine u svim oblastima izvršila je 675 kontrola. U 171 slučaju postupajući inspektori uočili su određene nepravilnosti.

- S ciljem otklanjanja propusta, subjektima je izrečeno 75 upravnih mjera, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 189 prekršajnih naloga u vrijednosti od oko 103.000 KM - kazali su u Inspektoratu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana