Detašmane za rad u Njemačkoj dobilo 28 privrednih društava iz Srpske

Milijana Latinović
Foto: GS

BANjALUKA - U Privrednoj komori RS danas su dodijeljeni detašmani za rad u Njemačkoj za 28 privrednih društava iz Srpske.

Ukupan kontingent detašmana za BiH iznosi 2.000 dozvola mjesečno, od čega Srpskoj pripada 666, odnosno jedna trećina. Detašman i su dodijeljeni za detašmansku  2022/2023. godinu.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da je među 28 prijavljenih preduzeća, sedam novih.

- Detašmanska godina traje od 1. decembra tekuće godine do 30. septembra iduće. Važno je istaći da su ovo sve veoma uspješna preduzeća, među kojima je 21 koji su i lani koristili detašmane i imala prihod u Srpskoj od oko 190 miliona maraka, dok su u Njemačkoj ostvarili prihod od oko 56 miliona maraka. Ova preduzeća zapošljavaju oko 2.300 radnika i možemo reći da smo kroz ove firme imali direktno izvoz oko 56 miliona maraka  - istakao je Ćorić, naglasivši da očekuje da će u novoj detašmanskoj godini ovi rezultati biti daleko veći.

Predstavnik privrednog društva "Vranica", koje već duže vrijeme koristi detašmane,  Nenad Stanišljević pojasnio je da zahvaljujući detašmanima, privredna društva iz Srpske u Njemačkoj angažuju radnike kojima se porezi i plata isplaćuju po njemačkim zakonima, dok im se doprinosi uplaćuju ovdje.

- Proteklu godinu obilježila je pandemija, problemi sa viziranjem ali je posla bilo. Zaposleni rade devet mjeseci tamo, pa se vraćaju ovdje tri mjeseca - rekao je Stanišljević, koji je i predsjednik Komisije za dodjelu detašmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana