Derventa: Obilježen Dan Osinjske lake pješadijske brigade i Dan VRS

SRNA
Foto: SRNA

DERVENTA - U Osinji kod Dervente danas je obilježen Dan Osinjske lake pješadijske brigade i Dan Vojske Republike Srpske, te odata počast stradalima sa ovog područja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu čija su imena uklesana na spomen-obilježju podignutom u ovom selu.

Osim članova porodica poginulih boraca, današnjem obilježavanju prisustvovali su i vijence položili gradonačelnik Milorad Simić, predsjednik Skupštine grada Bojan Radanović, predstavnici Gradske boračke organizacije, te delegacije političkih partija.

Simić je istakao da dan formiranja Osinjske brigade i Vojske Republike Srpske prije 30 godina ne smije biti zaboravljen.

"Obavezni smo da čuvamo uspomenu na sve ljude koji su dali živote i dijelove tijela za slobodu koju danas uživamo", poručio je Simić.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Čedo Vujičić naglasio je da je doprinos Osinjske brigade tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata veliki, te da je posebno značajan bio na samom početku kada se u rano proljeće 1992. godine nadvila ogromna opasnost nad stanovništvom južnog dijela Dervente.

"U tim trenucima kada su se organizovali ljudi na širem području Osinje, osinjsko-sočaničkog kraja i izašli na etničke granice na tom dijelu postalo je jasno da će Srbi braniti živote i ognjišta i više nije postojala opasnost te vrste", rekao je Vujičić.

On je naveo da je u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu u odbrani teritorija i stanovništva stradao 101 pripadnik ove brigade, dok je više od 500 ranjeno.

Pripadnik Osinjske brigade i jedan od osnivača Milan Gavrić podsjetio je da je namjera ove jedinice bila odbrana, odnosno defanzivno dejstvo.

"Međutim, kasnije je bila uključena u operacije za proboj Koridora, u bitku na Ceru i Mišincima, zatim je učestvovala u oslobođenju Dervente i proboju obodnog kanala - administrativne granice Dervente i Broda, kao i na dobojskom, maglajskom i teslićkom ratištu. Velika zasluga jedinice i ono čime se kao narod ponosimo jeste da nije napravila nijedan ratni zločin", rekao je Gavrić.

Učenici Osnovne škole "Đorđo Panzalović" iz Osinje su recitacijama i izložbom svojih radova u prostorijama škole dali doprinos obilježavanju 30 godina od nastanka Vojske Republike Srpske i Osinjske lake pješadijske brigade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana