Dejanović: Sezona uspješna, cjelokupan protivgradni sistem aktiviran tokom 52 dana

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA - Sistem protivgradne preventive Republike Srpske u 2020. godini aktiviran je tokom 52 dana, a meteorološku situaciju karakterisala je nestabilna atmosfera sa pojavom gradoopasne oblačnosti, odnosno kumulonimbusa, u češćem broju dana od višegodišnjeg prosjeka, rekao je Srni direktor Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović.

"Broj dana sa pojavom grada i sugradice /javljanje u toku 35 dana/, u sezoni 2020. godine, takođe je značajno veći od prosjeka ranijih godina /22 dana/", rekao je Dejanović.

On je naveo da je u toku 29 dana razvoj meteorološke situacije zahtijevao metodološki upotrebu protivgradnih raketa, a u sezoni je ispaljeno ukupno 1.137 protivgradnih raketa.

"Pravovremenim dejstvima značajno je suženo područje zahvaćeno gradom, kinetička energija zrna grada i njegova tvrdoća /stvarao se mekani sloj, odnosno nesmrznuta ovojnica, koji je amortizovao udar/. Bez dejstava protivgradne preventive šteta bi zahvatala daleko veća područja sa daleko većim stepenom", rekao je direktor Protivgradne preventive Republike Srpske.

Dejanović je istakao da je sezona zaštite od grada 2020. godine započela i završila u zakonskim rokovima, a da se u sistemu nalazilo 30 lokalnih uprava, od toga 28 iz Republike Srpske, Brčko distrikt, te opština Gradačac iz Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, u ovogodišnjoj sezoni raspolagali su sa 2.770 raketa, što je omogućilo nesmetano sprovođenje aktivnosti zaštite od grada i adekvatne odgovore na sve izazove koje je nestabilna atmosfera stavljala pred operativni tim Protivgradne preventive.

"Saradnja sa Centrom letnih informacija /FIC/ bila je vrlo dobra i dozvole za dejstvo su tokom većine situacija sa gradoopasnom oblačnošću dobijane dosta brzo, što je omogućavalo pravovremeno dejstvo protivgradnim raketama", rekao je Dejanović.

On je naveo da tokom zabrana upotrebe protivgradnih raketa, zbog bezbjednosti avio-saobraćaja, Protivgradna preveniva nije vršila ispaljenja a olujno-gradonosni procesi su se razvijali prirodnim tokom, dakle bez vještačke modifikacije u cilju umanjenja šteta od grada, što je tokom određenog broja dana dovelo do određenih šteta na terenu branjenog područja.

"Pokazalo se, kao i prethodnih godina, da je najveća šteta prouzrokovana od olujno-grmljavinskih procesa, koji su nastajali i razvijali se van branjenog područja, na koje je bilo nemoguće djelovati protivgradnim raketama u njihovim ranim fazama nastanka i razvoja", rekao je Dejanović.

On je dodao da je sa lokalnim upravama u sistemu zaštite od grada, u najvećem broju slučajeva uspostavljena korektna saradnja i ispoštovane su međusobno ugovorne obaveze.

Dejanović je dodao da u prilog uspješne ocjene ove sezone ide i nastavak odlične saradnje sa protivgradnim zaštitama Srbije i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana