Davidović: Značajnija podrška sportskim organizacijama za bolje rezultate

G.S.
Davidović: Značajnija podrška sportskim organizacijama za bolje rezultate

BANjALUKA - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je Srni da je cilj resornog ministarstva obezbjeđivanje materijalne i svake druge podrške sportskim kolektivima i pojedincima, te da je plan da se u narednom periodu planira značajnija podrška sportskim organizacijama i sportistima koji ostvaruju značajne rezultate i van granica Srpske.

Davidovićeva je istakla da su kontinuiran rad na unapređenju rada sportskih organizacija, stvaranje povoljnijih uslova za organizaciju takmičenja u višim rangovima, kao i obezbjeđivanje podrške organizacijama i sportistima ciljevi koji su postavljeni i koji se uprkos svim izazovima i poteškoćama ostvaruju.

Ona je podsjetila i da je veliki korak za sport načinjen usvajanjem Zakona o sportu, nakon gotovo dvije decenije, te napomenula i da se neprekidno radi na razvoju sporta i da je na jesen planiran plan podrške sportskim organizacijama.

"U narednom periodu planiramo značajniju podršku sportskim organizacijama i sportistima koji ostvaruju značajne rezultate i van granica Republike Srpske jer trud, rad i uspjeh mora biti nagrađen da bismo mogli očekivati nove uspjehe", rekla je Davidovićeva.

Ona je dodala da je planirana i značajnija podrška radu sportskih saveza, koji rade na razvoju sporta, ali da su i značajan partner Ministarstvu.

Situacija s kojom se suočavaju brojni sportski kolektivi je prilično teška i najčešće su problem finansije, ali ipak, pojedini sportski radnici ističu da je primjetna značajnije podrška institucija što mnogo olakšava funkcionisanje klubovima.

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umićević rekao je da je od resornog ministra tražio da Ministarstvo podrži rukometne klubove "Leotar" i "Derventa", kako bi nastavili takmičenje u Premijer ligi BiH.

"Naišli smo na veliko razumijevanje i podršku, na čemu se zahvaljujemo ministarki. Važno je da klubovi iz Republike Srpske igraju značajnu ulogu u takmičenjima na nivou BiH, a to je, bez podrške nadležnih, skoro nemoguće", rekao je Umičević.

Predsjednik Rukometnog kluba "Leotar" iz Trebinja Vlado Šegrt rekao je da bez podrške Ministarstva ovaj klub ne bi mogao nastaviti takmičenje u Premijer ligi.

"Bili smo na korak od odustajanja ali smo, zahvaljujući podršci Ministarstva riješili probleme i nastavljamo takmičenje. Važno je da razvijamo sport i okupljamo i motivišemo djecu da se bave sportom, a zato su nam potrebni zdravi i jaki klubovi i zbog toga je još važnija podrška koju nam je Ministarstvo pružilo", istakao je Šegrt.

Predsjednik Ženskog rukometnog kluba "Borac" Darko Savić rekao je da je ovaj klub ponovo oživio, te da se vraća na stare staze slave.

"Za postizanje dobrih rezultata, osim sponzora neophodna je i podrška institucija, jer bez finansija nema ni takmičenja ni rezultata. Ministarstvo je prepoznalo i nagradilo naš trud i značajno olakšalo pripreme za nastavak takmičenja, u ovim specifičnim uslovima, tako da mi sad svu svoju pažnju možemo usmjeriti na ekipu i dobar rezultat", rekao je Savić.

Košarkaški klub "Leotar", Rukometni klub "Derventa", Fudbalski klub "Jedinstvo" Brčko, kao i Ženski rukometni klub "Borac" samo su neki od klubova kojima je resorno ministarstvo pomoglo da prebrode krizu i nastave takmičenja.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta ističu da im je cilj da nastave pružati kontinuiranu podršku i voditi računa o svim sportistima i sportskim kolektivima na kompletnoj teritoriji Republike Srpske koji ostvaruju dobre rezultate i podstiču razvoj sporta Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana