Davidović: Njegovati kulturu sjećanja na nevine žrtve

Srna
Davidović: Njegovati kulturu sjećanja na nevine žrtve

BANjALUKA - Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović je povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta uputio jevrejskim opštinama u Republici Srpskoj pismo podrške u kome se ukazuje na važnost njegovanja kulture sjećanja na nevine žrtve.

U pismu se navodi da se Sekretarijat pridružuje institucijama koje širom svijeta ukazuju na važnost kulture sjećanja kako se mračna prošlost nikada ne bi ponovila.

"Kada je Generalna skupština UN 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, obavezala je sve nas da svjedočimo o stradanju šest miliona Jevreja u pokušaju nacističke Njemačke i njenih saradnika tokom Drugog svjetskog rata da jedan narod izbrišu iz istorije", navodi se u pismu.

Davidović je naveo da je dan kada je Sovjetska armija 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic – 27. januar prilika da se mlade generacije podsjete na sramne lekcije iz prošlosti i strašne posljedice mržnje prema jednom narodu kako bi zlo ostalo u prošlosti zauvijek, saopšteno je iz Sekretarijata za vjere.

"Obaveza svih nas je da istinu o nevino stradalima prenosimo sa koljena na koljeno, čuvamo sjećanje na žrtve Holokausta i njegujemo dobre odnose i poštovanje među narodima različitih tradicija i kultura u interesu trajnog mira", zaključio je Davidović.

On je pismo podrške uputio jevrejskim opštinama u Srpskoj, Jevrejskoj opštini Banjaluka i Jevrejskoj opštini Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana