Danas počinje Sredoposna nedjelja: Ne izgovarajte ove riječi i poštujte običaje koji štite i donose uspjeh u život

GS
Danas počinje Sredoposna nedjelja: Ne izgovarajte ove riječi i poštujte običaje koji štite i donose uspjeh u život

Učetvrtoj nedjelji Časnog posta, koja označava sredinu Velikog posta, crkva slavi uzvišeni primjer isposničkog života koji predstavlja prepodobni Jovan Lestvičnik.

Lestvičnik je čitav put duhovnog života predstavio u svojoj čuvenoj knjizi "Ljestvica duhovna, koja uzvodi na nebo" i na primjeru sopstvenog izuzetnog podvižničkog života pružio uzor kako treba prolaziti tim putem.

To je spis sastavljen iz trideset pouka: kao što je potrebno da čovjek proživi trideset godina od svog rođenja kako bi postao zreo, po mjerilima onog doba, tako je i monahu potrebno da prođe trideset stupnjeva u svom podvigu da bi dostigao savršenstvo.

Lestvičnik je živio u šestom vijeku, a potiče iz Sirije ili Palestine. Najveći dio monaškog života je proveo u manastiru sv. Katarine na Sinaju. Bio je toliko duhovno darovit, kao da je hiljadugodišnjak. Povukavši se u pustinju blizu manastira, u njoj je proveo četrdeset godina, u postu i bogomisliju.

Ova nedjelja naziva se i Sredoposna jer je sredina Časnog posta. To znači da je do praznika nad praznicima Vaskrsenja Hristovog, preostalo onoliko dana, koliko je proteklo dana od početka posta do ove srijede.

Sredoposna nedjelja ima veliki značaj u našem vjerskom i običajnom kalendaru. U sklopu priprema za Blagovesti, ove nedjelje treba obratiti pažnju da se ne izgovaraju ružne riječi, čak ni u šali. Običaj je da se dijete ili čovjek koji izgovore ružnu riječ sami udare blago po usnama uz riječi "Ova usta neće govoriti ružno".

Ove nedjelje, osim uzdržavanja od ružnih riječi, treba mnogo raditi. Vjeruje se da će Bog nagraditi one koji se posebno istaknu marljivošću u školi i na poslu. Zato će ove nedjelje polja biti puna zemljoradnika od jutra do sumraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana