Danas je 8. mart - Međunarodni dan žena

Srna
Danas je 8. mart - Međunarodni dan žena

BIJELjINA - Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Dan žena je prvi put obilježen 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata.

Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Osmomartovski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog Klare Cetkin, koja je bila član Njemačke socijalističke partije.

Naredne godine Međunarodni dan žena obilježen je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadijum ruske revolucije.

Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iliča Lenjina da 8. mart postane državni praznik i tokom sovjetskog razdoblja koristio se za obilježavanje "herojstva radnica".

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj praznik je izgubio svoju ideološku osnovu i postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama.

UN su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele da obilježavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena.

Dvije godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Čestitke

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u čestitki svim ženama povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena ukazala je na potrebu unapređenja ukupnog položaja žena, te jačanje njene ekonomske, političke i društvene nezavisnosti.

- Upućujem vam najsrdačnije čestitke, a vama i vašim porodicama želim puno zdravlja, sreće i uspjeha. Svaki dan, a posebno na ovaj međunarodni praznik, važno je ukazati na potrebu unapređenja ukupnog položaja žena, jačanje njene ekonomske, političke i društvene nezavisnosti, s ciljem izgradnje boljeg i humanijeg društva, društva jednakosti i jednakih prava za sve - navela je Cvijanovićeva u čestitki.

Ona je dodala da žene u Republici Srpskoj, kao stub porodice, društva, institucija, predstavljaju veliku snagu i potencijal za razvoj u svim sferama, obavljaju brojne odgovorne profesionalne funkcije, a zahvaljujući njihovim inicijativama, pokrenuti su mnogi pozitivni procesi.

- Koristim priliku da izrazim zahvalnost i odam priznanje svim našim hrabrim ženama koje u borbi protiv pandemije virusa korona nose dvostruki teret i odgovornost. S jedne strane obavljaju poslove u dodatno otežanim uslovima i pod zdravstvenim rizikom, a s druge, nose brojne obaveze na očuvanju porodice i brige o domaćinstvu - istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, kao istinskim promoterima ukupnih društvenih i porodičnih vrijednosti, trajni zadatak institucija i društva u cjelini ostaje unapređenje ekonomskog i socijalnog položaja žena, njihovo osnaživanje, bolja zastupljenost i vidljivost.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim ženama Međunarodni dan žena, 8. mart, poželjevši da im ovaj, kao i svaki dan u godini donese radost, sreću, lični, porodični i profesionalni uspjeh.

Dodik je naglasio da su žene stub porodice i cijelog društva i da je ta njihova uloga neprocjenjiva, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Zbog toga, svaki dan, a ne samo 8. marta, ženama treba odati priznanje i poštovati ih kao majke, supruge, kolege, vrijedne i odgovorne na svim poslovima rukovodioca i političara koji su im povjereni. Ljubav i podrška žene mnogo znači u svakodnevnom životu i radu i s toga treba cijeniti i poštovati njihovo postojanje i doprinos koje daju na unapređenju života - istakao je Dodik.

On je dodao da institucije i dalje treba da rade na poboljšanju njihovog položaja i uklanjanju bili kakvog oblika diskriminacije u društvu.

- Posebno me raduje činjenica da u našem društvu sve više žena obavlja značajne i odgovorne funkcije. S toga svi zajedno dugujemo im veliku zahvalnost za njihovo aktivno učešće u stvaranju boljih uslova za život - naveo je Dodik u čestitki.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku svim ženama povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena, naglasivši da će Vlada nastaviti da podržava i učestvuje u svim aktivnostima koje podrazumijevaju unapređenje prava žena i uklanjanje svakog vida diskriminacije.

- U ime Vlade Republike Srpske, i u svoje ima, svim ženama upućujem najiskrenije čestitke povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena - naveo je Višković u čestitki.

Višković je naglasio da su razumijevanje i odgovornost žena, kako prema poslovima koje obavljaju, tako i prema porodicama, samo neke od osobina koje su vrijedne svakodnevnog divljenja i zahvalnosti.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim ženama 8. mart, Međunarodni dan žena, sa željom da im i ovaj dan donese sreću, porodični i profesionalni uspjeh.

- Osmi mart obilježavamo u znak sjećanja na borbu za ostvarenje prava žena i njihove jednakosti sa muškarcima, u političkom, ekonomskom i ukupnom javnom životu. Ne samo na ovaj dan, već svaki dana treba da odajemo priznanje i poštovanje svim ženama zbog njihove uloge u društvu - istakao je Čubrilović.

On je naglasio da su žene u potpunosti izjednačene sa muškarcima, a u određenim oblastima znatno uspješnije.

- Žena je stub svake porodice, pouzdan prijatelj i kolega, majka, supruga i sestra - poručio je Čubrilović.

Naglasio je da Narodna skupština Republike Srpske, donošenjem pozitivnih zakonskih propisa, daje značajan dopinos na unapređenju ekonomskog, političkog i društvenog položaja žene, i uklanjanja svih oblika diskriminacije, poštujući najviše principe rodne ravnopravnosti, usklađene sa najboljim evropskim praksama.

- Ohrabruje nas činjenica da sve više žena u našem društvu obavlja odgovorne poslove na najvišim funkcijama vlasti u Republici Srpskoj. Ponosni smo činjenicom da je predsjednik Republike Srpske - žena, da su u Predsjedništvu Narodne skupštine dvije žene, da je potpredsjednik Vlade Republike Srpske – žena, da je predsjednica Vrhovnog suda Republike Srpske - žena, a, takođe, žene su i na drugim brojnim veoma važnim pozicijama - istakao je Čubrilović.

On je izrazio zahvalnost svim ženama koje su dale nemjerljiv doprinos u izgradnji Republike Srpske, razvoju obrazovanja i kulture i našeg društva, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je 8. mart - Međunarodni dan žena, poželjevši svim damama mnogo zdravlja, sreće i uspjeha.

- Danas se prisjećamo borbe žena za jednakošću, pravdom i priznavanjem njihovog stausa. Iako je položaj žena u proteklom periodu značajno poboljšan ni danas ne smijemo stati, već moramo nastaviti predano i kontinuirano raditi na unapređenju njihovog političkog, ekonomskog i socijalnog položaja, jer je to uslov za napredak društva - istakao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara uputio je iskrenu zahvalnost svim ženama, medicinskom osobolju, na požrtvovanosti, brizi i pomoći koju pružaju tokom pandemije Kovid 19, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić čestitao je svim pripadnicama ljepšeg pola Međunarodni dan žena i ukazao na njihov značaj u izgradnji zdravog i uspješnog društva.

Đokić je istakao da je potrebno uložiti još više truda u izgradnju društva ravnopravnosti polova, međusobne tolerancije, solidarnosti i opšteg dobra.

On je naveo da se na današnji dan treba sjetiti žena i zahvaliti im zbog svega što čine za društvo kako bi im se svaki sljedeći dan u godini ispunjavao ljubavlju, srećom i pažnjom, saopšteno je iz SP-a.

- Žene su kod kuće stubovi porodice, na radnom mjestu donose napredak, a u društvu su pokretači promjena", naveo je Đokić i poželio svim ženama da im ovaj praznik bude poseban.

Predsjednik Mladih socijaldemokrata (MSD) Denis Šulić čestitao je 8. mart, ističući da je to dan koji podsjeća na borbu za prava koja su žene morale izboriti same.

- Današnji praznik ne smijemo svesti na kurtoazna čestitanja i iste takve poklone. Današnji praznik je dan koji trebamo posvetiti traganju za rješenjima problema koje u društvu žene i danas imaju - istakao je Šulić.

On je naglasio da je rješavanje problema žena rješavanje problema koji imaju žene koje su davale najtoplije majčinske zagrljaje, koje su učile djecu da hodaju, pičaju i pišu.

- Rješavanje problema žena je rješavanje problema naših baka koje su nas čuvale i brinule o nama, naših vaspitačica, učiteljica, doktorica i zdravstvenih radnica koje nas liječe, to je i rješavanje problema naših naučnica, sportistkinja, novinarki, umjetnica... - naveo je Šulić.

On je dodao da rješavanje problema žena nije stvar politike ili ekonomije, to je pitanje čovječanstva, svake žene, djeteta i muškarca u našem društvu.

- Svaki dan u kojem se rješavaju takvi problemi je srećan dan za Republiku Srpsku! Želim da imamo što više takvih dana! I zbog toga vam drage mame, bake, sestre, rođake, drugarice želim srećan Međunarodni dan žena i želim da vam zahvalim za sve što svaki dan činite da naše društvo bude bolje - naveo je Šulić u čestitki povodom 8. marta.

Predsjednik Foruma žena PDP-a Marina Blagojević čestitala je 8. mart - Međunarodni dan žena, istakavši da se ovim praznikom simbolično obilježava borba za politička, ekonomska i društvena prava, slave dostignuća za koja su se izborile žene tokom prethodnog vijeka, ali da borba za ravnopravnost ni danas nije prestala.

- Prethodnih decenija životni tempo se mijenjao i danas su očekivanja od žena mnogo veća nego ranije. Drago mi je što vidim da, uprkos mnogim preprekama i čestim predrasudama, žene ne posustaju i ostvaruju značajne uspjehe na mnogim poljima. Međutim, još smo na putu potpune jednakopravnosti i opšte emancipacije - rekla je Blagojevićeva.

Ona je naglasila da i danas postoji diskriminacija djevojčica koje su u nekim slučajevima uskraćene ili u drugom redu prioriteta za školovanje, ali i da su žene manje plaćene za isti posao u odnosu na muškarce, saopšteno je iz PDP-a.

 

 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko čestitao je svim ženama u BiH Međunarodni dan žena, posebno izkazavši zahvalnost i divljenje prema ženama koje su dominantne na prvoj liniji globalne borbe protiv pandemije kovida 19.

- Vi koje ste angažovane kao zdravstveni radnici i njegovatelji imate ključnu ulogu u borbi protiv pandemije u BiH. Svi mi trebamo prepoznati vašu, kao i ulogu i doprinos svake druge žene, i to cijeniti danas i svaki dan - rekao je Incko.

On je naglasio da se snažno zalaže za veću uključenost žena u svakodnevne političke i socio-ekonomske aspekte života u BiH i striktno poštivanje Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, koji propisuje minimalno 40 odsto zastupljenosti žena u okviru širokog spektra javnih dužnosti, koji se uglavnom ignoriše ili ne poštuje, saopšteno je iz OHR-a.

Incko je naglasio da je na izborima 2022. godine potrebno učiniti još jedan pokušaj da se u potpunosti ispoštuje taj zakon.

Visoki predstavnik poziva sve da se ulože još veći napori na sprečavanju nasilja nad ženama sprovođenjem politike nulte tolerancije, kao i da se za žene unaprijedi pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju kako bi ih one sebi mogle priuštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana