Da li će u Srpskoj pojeftiniti gorivo?

RTRS
Da li će u Srpskoj pojeftiniti gorivo?

Pad cijene barela nafte na svjetskom tržištu zasad nije uticao na pojeftinjenje goriva kod nas.

Računice govore da bi pojeftinjenja trebalo da bude, jer je za više od mjesec dana svjetska nafta pojeftinila za oko šest procenata. Naftaši, najavljuju da će uskoro mijenjati cijene.

Dok cijena goriva na svjetskim berzama pada već petu sedmicu, kod nas se značajnija korekcija tek očekuje. Prema najavama Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u republičkoj Privrednoj komori cijene goriva će u narednim danima biti snižene od 7 do 10 pfeninga po litru.

-Cijene se razlikuje u zavisnosti od distributera, ali je sigurno da će doći do korekcije . Gorivo je pojeftinilo već na nekim benzinskim pumpama, a očekuje se u narednim danima da bude snižena cijena i u Banjaluci - kažu u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske. 

Trenutna cijena goriva u Republici Srpskoj je od 2,18 do 2,30 maraka. A da može biti manja, pokazale su prije sedam dana benzinske pumpe u Prnjavoru, gdje je gorivo bilo znatno jeftinije u odnosu na ostale gradove. Prvobitno na pumpama gorivo je pojeftinilo na 2,09, da bi ubrzo bilo i 1,90 maraka. Pojeftinjenje očekuju i prevoznici.

- Da li će nešto značiti, hoće, ali to nije nimalo dovoljno i mislim da za naše tržište je cijena nafte prevelika i smatramo da bi realna cijena sa kojom bi mi mogli da poslujemo. Sve je ostalo previše - naveo je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske.

Ekonomisti smatraju da, za razliku od okruženja i evropskih zemalja, cijena nafte u Srpskoj ne prati trend smanjenja zbog malog tržišta. A značajno smanjenje, po njihovom mišljenju, moglo bi osnažiti privredu. Ko će i koliko smanjiti cijenu, kažu, zavisi od nekoliko faktora.

- Prije toga su nabavljene određene količine energenata po jednoj cijeni sada je ta cijena nešto drugo. Teško je predvidjeti da li će svi u tom iznosu smanjiti cijene. Svako ima i različite uslove poslovanja, tako da su te kalkulacije od slučaja do slučaja specifične - tvrdi Aleksandar Ljuboja, ekonomista.

Cijena nafte na svjetskom tržištu je u konstantnom padu mjesec dana, a naftni distributeri, za pojedine medije tvrde da nisu mogli da koriguju cijene, jer rafinerije u okruženju nisu pojeftinile gorivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana