Cvitanović: Hrvati će dati odgovor 19. februara, ako propadnu pregovori

Srna
Foto: Agencije

MOSTAR - Vanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS), krovne političke organizacije hrvatskog naroda u BiH, biće održano 19. februara kada će se Hrvati, ako propadnu pregovori o izmjenama Izbornog zakona, konsolidovati i dati odgovore na sve izazove, izjavio je danas predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Cvitanović je rekao da je na današnjem sastanku predsjednika stranaka, okupljenih oko HNS-a, usaglašen konačan prijedlog izmjena Izbornog zakona i djelimičnih izmjena Ustava koji je poslat pregovaračima američke i evropske administracije, kao i partnerima koji učestvuju u pregovorima. "To je minimum ispod kojeg HNS neće ići, a unutar prijedloga je način izbora članova Predsjedništva, Doma naroda parlamenta BiH i kluba Hrvata Doma naroda Federacije BiH.

To je zajednički, jedinstven stav i linija ispod koje niko od nas neće ići", rekao je Cvitanović. On je objasnio da je linija ispod koje se neće ići legitimno predstavljanje, konstitutivnost i ravnopravnost naroda, kada se govori o izmjenama Izbornog zakona. Cvitanović je napomenuo da, s druge strane, ne postoji partner koji želi rješenje, već kontinuirano "status kvo". "U razgovorima se ponašaju kao da uopšte ne razgovaraju želeći zadržati status kvo da bi se raspisali izbori bez izmjena Izbornog zakona. Pa, ako to žele, dobiće odgovor", poručio je Cvitanović. Predsjednik HSS-a Mario Karamatić rekao je da će se za dvadesetak dana, ako ništa, znati ima li išta od BiH ili nema i tu će završiti priču o njenoj budućnosti. Karamatić je naveo i da je revitalizacija Hrvatske Republike Herceg-Bosne jedna od opcija za kojom bi Hrvati mogli posegnuti ukoliko propadnu pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH. Predsjednik HNP-a Ivan Vukadin je, kako kaže, optimističan o pitanju pregovora u vezi Izbornog zakona.

"Ako želimo da ova država ide putem evroatlantskih integracija, onda je ova reforma neophodna. Međutim, to ne zavisi samo od stava Hrvata", rekao je on. Predsjednik HDU Miro Grabovac Titan izjavio je da Hrvati, ukoliko ne bude usvojen prijedlog izmjena Izbornog zakona, ne treba ići na izbore. "Smatram da za izbore neće biti uslova i da Hrvati ne treba da izađu na te izbore. Ukoliko hrvatski narod ne izađe na izbore, a to će odlučiti vanredni Sabor HNS-a, BiH kao cjelovita zemlja ne može postojati bez Hrvata", naveo je Titan. Dragan Čović, lider HDZ-a BiH nije davao izjave za medije. Završna runda pregovora o novom Izbornom zakonu, uz američko-evropsko posredovanje, biće održana 28, 29. i 30 Januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana