Cvijanović: Prilika za razmjenu iskustava i mišljenja

Srna
Cvijanović: Prilika za razmjenu iskustava i mišljenja

BANJALUKA - Peti Kongres kardiologa Republike Srpske, koji je u Banjaluci okupio više od 300 učesnika, prilika je da se čuju novosti u ovoj oblasti, te razmijene iskustva i mišljenja stručnjaka, rekla je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva, koja je prisustvovala Kongresu, navela je da je ovaj događaj značajan doprinos ukupnim naporima institucija Srpske da naprave što bolji zdravstveni sistem, te da omoguće bolju dijagnostiku, bolje procedure i liječenje pacijentima.

 “Razumijem i da su naši zdravstveni radnici više od godinu i po radili u izuzetno teškim uslovima, boreći se sa pandemijom i teškim problemima, ali me raduje činjenica da oni nisu zanemarili ono što su njihove osnovne funkcije, kada je riječ o razvoju, u ovom slučaju kardiologije”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je dodala da su tom razvoju doprinijeli i napori Vlade, Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, ali i drugih bolnica, kako bi i ova grana medicine bila nešto po čemu će Srpska biti prepoznatljiva.

“Iz tog razloga otvaramo i nove kapacitete, ulažemo i u razmjenu naših stručnjaka, te mogućnosti dodatnih edukacija i usavršavanja, ali i dovođenja ljudi iz drugih zemalja, koji su eminentni stručnjaci”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da sve to treba da doprinese da zdravstveni radnici Srpske rade u boljim uslovima, ali i da pacijenti imaju sve što je neophodno za liječenje.

Ona je čestitala predstavnicima Udruženja kardiologa Srpske na organizovanju značajnog skupa, koji je okupio domaće, ali i stručnjake iz zemalja okruženja i inostranstva.

Predsjednik Udruženja kardiologa Srpske Tamara Kovačević Preradović izrazila je zadovoljstvo što je Kongres okupio najveći broj stručnjaka do sada.

“Možemo reći u nikad gora vremena, nikad veći i kvalitetniji kongres. Zadovoljstvo nam je da pacijentima možemo ovakve stručnjake dovesti u Republiku Srpsku, ali i za Banjaluku da ih ugosti”, rekla je Preradovićeva.

Ona je rekla da je posebno zadovoljstvo što na Kongresu učestvuju i institucije iz Srbije sa kojima Udruženje sarađuje.

“Najznačajnije teme su u vezi sa kovid infekcijom, ali i sa kardiohirurgijom, koju se spremamo otvoriti i mi u Republici Srpskoj”, rekla je Preradovićeva.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Dragan Unčanin istakao je značaj Kongresa za Republiku Srpsku i BiH, s obzirom da unapređenje naučne i stručne misli, koje će biti razmijenjene na Kongresu, imaju implikacije na svakodnevni rad kardiologa.

“Naši pacijenti će imati najveći profit od svega ovoga. Imamo i veliki broj gostiju iz inostranstva, što dodatno podiže kvalitet i ugled ovog kongresa”, rekao je Unčanin.

Predstavnici Udruženja kardiologa Srpske uručili su Cvijanovićevoj posebnu zahvalnicu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana