Čužić: Cilj Agencije za statistiku BiH su pouzdani i sveobuhvatni statistički podaci

Srna
Čužić: Cilj Agencije za statistiku BiH su pouzdani i sveobuhvatni statistički podaci

SARAJEVO - Vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku BiH Vesna Čužić danas je svim statističarima, dobavljačima i korisnicima statističkih podataka čestitala Svjetski dan statistike, naglasivši da je cilj i misija Agencije pružanje pouzdanih, kvalitetnih, razumljivih, blagovremenih i sveobuhvatnih statističkih podataka primjenom evropskih i međunarodnih standarda.

“Demografija, socijalne, ekonomske i poslovne statistike, te statistike poljoprivrede i zaštite okoline dio su svakodnevice, a koje statističke institucije prate i bilježe i na kojima se baziraju odluke koje utiču na cijelo društvo”, izjavila je Čužićeva u video-poruci povodom obilježavanja ovog dana.

Ona je naglasila da nacionalni statistički sistemi danas doživljavaju niz važnih društvenih i tehnoloških promjena koje redefinišu način na koji se službena statistika prikuplja, obrađuje i distribuira.

Čužićeva navodi da Agencija za statistiku BiH kontinuirano radi na povećanju, dostupnosti i otvorenosti zvaničnih statističkih podataka na transparentan način objavljujući ih na svojoj zvaničnoj veb-stranici, čime žele podstaći da se njihovi statistički podaci i inovativna rješenja koriste sa ostalim statističkim izvorima i analizama, te da budu u službi zvaničnih institucija i nevladinih organizacija.

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa Federalnim zavodom za statistiku i Zavodom za statistiku Republike Srpske, pridružuje se globalnoj inicijativi Statističke komisije UN u obilježavanju Svjetskog dana statistike s ciljem da se i na taj način naglasi važnost službene statistike, saopšteno je iz Agencije.

Prvi Svjetski dan statistike obilježen je 2010, a u julu 2015. godine Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom je odlučeno da se 20. oktobar svakih pet godina obilježava kao Svjetski dan statistike.

Ovogodišnji, treći Svjetski dan statistike obilježava se u cijelom svijetu pod sloganom “Povezivanje svijeta podacima kojima možemo vjerovati”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana