Čuvati tradiciju Sarajevsko-romanijskog korpusa

SRNA
Foto: SRNA

ISTOČNO SARAJEVO - Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo obilježila je danas 30 godina od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade i Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Parastos poginulim borcima služen je u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija na Vracama, nakon čega su položeni vijenci i cvijeće kod centralnog krsta Vojničkog groblja Vraca.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio da se danas obilježava dan formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade i prisjeća na slavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

"Najzaslužniji su oni koji danas nisu među živima i koji su za odbranu Republike Srpske položili svoje živote.

Srećom, oni koji su ostali živi znaju šta znači dati više od 1.000 dana svog života za odbranu ovog naroda. Na nama koji smo tada bili djeca ostaje obaveza da čuvamo tradiciju Sarajevsko-romanijskog korpusa", rekao je Ćosić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je podsjetio da je srpski narod u proteklih 100 godina stradao samo zbog činjenice da je neprestano bio pod pritiskom velikih sila koje su pokušavale ugroziti srpski identitet i ono što su Srbi stvarali.

"Jedina istina su životi koji su dati za odbranu Republike Srpske. Možemo imati milion različitih gledišta i baviti se u svim segmentima života različitim stvarima, ali je ona istina neupitna - a to je stvaranje Republike Srpske životima ljudi koji su bili pripadnici ove brigade. Treba poslati poruku da je na ovom mjestu prije 30 godina stvarano Srpsko Sarajevo i Republika Srpska i odavde je sve krenulo", kaže Ćosić.

Počasni general Vojske Republike Srpske Blagoje Kovačević je podsjetio da je Sarajevsko-romansijski korpus formiran odlukom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske 22. maja 1992. godine od nekoliko starješina koji su prethodno službovali u Četvrtom korpusu bivše JNA i rezervnog sastava koji je tada bio na području Srpskog Sarajeva.

On je naveo da su vojnici Sarajevsko-romanijskog korpusa savladali sve izazove koji je donio početak rata, te se odbranili od dvije muslimanske ofanzive. "Od jeseni 1992. godine Sarajevsko-romanijski korpus stasao je u respektabilnu vojnu formaciju i pristupio planskom izvođenju borbenih dejstava. Tokom čitavog rata djelovao je u odbrani oko Sarajeva. Dijelovi Korpusa djelovali su prema Visokom, Varešu, Ivan sedlu.

Takođe je 1993. godine izvedena brilijantna operacija Lukavac 93` kada je muslimanska vojska dovedena do pred čin kapitulacije", rekao je Kovačević. Kovačević je podsjetio da se tada umiješao NATO i djelovanje međunarodne zajednice u potpunosti se okrenulo protiv Republike Srpske i do kraja rata djelovala na strani muslimansko-hrvatske koalicije. On je ukazao da se značaj Sarajeva i Sarajevsko-romanijskog korpusa vidi iz današnje perspektive jer se i dan danas vodi politička borba a Srbi su opstali i ostali na prostoru koji im je pripao po Dejtonskom mirovnom sporazumi i izgrađuju svoj novi grad.

Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak prisjetio se vremena stvaranja Prve sarajevske mehanizovane brigade, ističući da je ova formacija imala isključivo imala odbrambeni karakter.

"Kroz brigadu je prošlo oko 5.000 srpskih boraca, a imali smo i boraca drugih nacionalnosti i bila je postavljena tako da zaštiti sprski narod i srpsku teritoriju. Prvenstveni zadatak je bio da obezbijedi komunikacije Lukavica- Pale i Lukavica-Trnovo.

Brigada je podnijela velike žrtve ima li smo 618 poginulih saboraca", rekao je Tuševljak. Tuševljak je podsjetio Prva sarajevska mehanizovana brigada uspješno odbranila tokom akcija 1992, 1993. i 1995. godine i nanijela velike gubitke borcima takozvane Armije BiH i specijalnoj jedini "Crni labudovi" na lokalitetima Očeve Vode, Trebević i Kijevo.

Program obilježavanja 30 godina od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade i Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske počeo je izložbom ratnih fotografija u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, gdje je upriličena i svečana akademija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana