Čuvar starih sorti biljaka

Srna
Čuvar starih sorti biljaka

Banjaluka - Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci je čuvar ovdašnjih starih, autohtonih sorti biljaka, koje su izvor gena otpornosti, zbog čega neće izostati podrška daljem razvoju i unapređenju kapaciteta ove ustanove.

Poručili su to juče ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević prilikom posjete ovom institutu. Pašalić je rekao da su današnje gajene biljne kulture prihvatljive tržištu, ali i veoma osjetljive na bolesti i štetočine.

- Veliki broj autohtonih sorti koje čuva institut nam pomažu da u okviru selekcije poboljšamo zdravstveni status gajenih biljaka - naglasio je Pašalić i dodao da će se raditi na proširenju kadrovskih i materijalnih kapaciteta instituta, koji održava banku gena Srpske.

Rajčević je rekao da je institut, kao naučnoistraživačka ustanova, ponos Srpske, istakavši da je u programu resornog ministarstva jedna od glavnih stvari unapređenje naučnoistraživačkog rada i podizanje naučne produktivnosti na javnim univerzitetima u Srpskoj.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da institut radi na očuvanju genetičkih resursa, te nadzire zaštićeno područje Univerzitetskog grada, odnosno studentskog kampusa.

Direktor Instituta za genetičke resurse Gordana Đurić zahvalila je za najavljenu podršku i dodala da je važno obezbijediti dalji razvoj ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana