Čubrilović: Prvih 100 dana rada - infrastrukturni projekti u fokusu

Srna
Čubrilović: Prvih 100 dana rada - infrastrukturni projekti u fokusu

BANjALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je resorno ministarstvo u proteklih 100 dana radilo intenzivno na realizaciji projekata u drumskom i poštanskom saobraćaju, te da je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Čubrilović je u intervjuu Srni rekao da je trenutno u toku sprovođenje postupka eksproprijacije nekretnina na trasi auto-puta i da je koncesionar, nakon sprovedenog postupka, ishodovao od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju građevinsku dozvolu za dionicu, a u toku je i dalje fazno pribavljanje neophodne dokumentacije za građenje.

On je podsjetio da se finansiranje, projektovanje i izgradnja dionice auto-puta Brčko-Bijeljina u saradnji sa Vladom Srbije nastavlja uspješno i planiranom dinamikom.

Prema njegovim riječima, izvođenje radova na izgradnji auto-puta Rača-Bijeljina je u poodmakloj fazi.

"Pri završetku mosta na Rači očekujemo i završetak ove dionice. Srbija će sigurno okončati od Rače do Kuzmina svoj dio auto-puta, tako da će Bijeljina biti povezana auto-putem u isto vrijeme kada bude gotov i ovaj dio poslova na strani Srbije", naglasio je Čubrilović.

On je rekao da ne bi trebalo biti odstupanja kada je riječ o izgradnji auto-puta na Koridoru "Pet-ce" od Rudanke do Putnikovog brda. "Izgradnja uključuje dva velike tunela Putnikovo brdo jedan i Putnikovo brdo dva, ukupne dužine više od dva kilometra, izgradnju mosta preko rijeke Bosne od oko 330 metara, te vijadukta dužine od oko 290 metara", pojasnio je Čubrilović.

Čubrilović je istakao značaj usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju. Kao najznačajnija rješenja izdvajaju se uređenje prodaje voznih karata putem interneta, poboljšanje prava putnika u javnom linijskom prevozu, unapređenje vanlinijskog prevoza lica u smislu obavljanja prevoza, zaključivanja ugovora i ukrcavanja i iskrcavanja putnika i unapređenje inspekcijskog nadzora – suzbijanje nelegalnog prevoza lica.

ŽELjEZNIČKI SAOBRAĆAJ - VAŽAN

Čubrilović je ukazao na važnost željezničkog saobraćaja ne samo u Republici Srpskoj i njenoj privredi, nego i u okviru kompatibilnosti prema okruženju, te odnosa prema susjedima i uvezivanja unutar privrede zbog rudnika i željezare.

On je rekao da su nastavljene aktivnosti na sprovođenju projekta restrukturiranja "Željeznica Republike Srpske“.

"Istrajaćemo na ovome projektu bez obzira na poteškoće i veliki novac koji je neophodno obezbijediti za restrukturiranje. Broj radnika u preduzeću doveden je na onu mjeru koju takva željeznica može da podnese", poručio je Čubrilović.

Čubrilović je rekao da je usvajanjem budžeta, Vlada Republike Srpske usvojila i obavezu da do kraja ispoštuje ugovor za putnički saobraćaj i infrastrukturu. On je dodao da su u toku pregovori sa Svjetskom i Evropskom bankom za podršku rekonstrukciji infrastrukture, odnosno pruge, te osposobljavanje za priključak na dio prema Evropi i dio prema Srbiji.

"Na tome se intenzivno radi. Pregovara se i sa nekim fondovima koji su izrazili želju za partnerstvom sa Republikom Srpskom i `Željeznicama Srpske`“, dodao je Čubrilović.

POŠTANSKI SAOBRAĆAJ VAŽAN SEGMENT U SRPSKOJ

Čubrilović smatra da su poštanski saobraćaj i telekomunikacije važan segment, kao i da su "Pošte Srpske" strateško preduzeće kojem treba dati maksimalan doprinos.

"Pošte su institucija koja ima vezu sa svojim stanovništvom preko šaltera u svakoj lokalnoj zajednici, pa i u većini mjesnih zajednica", rekao je Čubrilović i podsjetio da su usvojeni Plan rada i poslovanja sa poslovnom politikom i Program investicija Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske za 2023. godinu, kao i Plan rada i poslovanja i Program investicija za period 2023-2025. godina.

Prema njegovim riječima, važno je istaći i Politiku medijske i informacione pismenosti u Republici Srpskoj za period 2023-2027. godina.

"Imamo aktivnosti u vezi sa učešćem na raznim tržištima, pododborima i komisijama kako bi se omogućilo Poštama da budu partner svima u okruženju, ali i u nekim drugim aspektima", rekao je Čubrilović.

On je istakao da su važni i ugovori zaključeni između "Pošta Srpske", "Elektroprivrede" i telekomunikacionog sistema, čime "Pošte" imaju kontinuitet i u prihodima i u svom osnovnom poslu.

"Ovo javno preduzeće opterećuje veći broj zaposlenih, ali zbog strateškog interesa ne možemo izbjeći ni takvu infrastrukturu“, dodao je ministar saobraćaja i veza Srpske.

BUDUĆE AKTIVNOSTI VEZATI ZA USVOJENE PROGRAME

Čubrilović je rekao da će buduće aktivnosti Ministarstva saobraćaja i veza biti vezane za usvojene programe, ocijenivši da se intenzivno radilo u proteklom periodu. "Da su Vlada i resorno ministarstvo mogli uraditi više, uradili bi sigurno.

Presjek koji je napravljen je realan", istakao je Čubrilović, dodavši da će konačnu ocjenu o radu dati korisnici usluga kada je riječ o javnim preduzećima, kao i oni koji su zaduženi za ocjenjivanje rada Vlada i ministarstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana