“Crni petak” jači od korone

Milijana Latinović
“Crni petak” jači od korone

BANjALUKA - Ni pandemija virusa korona, koja je na koljena bacila privredu i zdravstvo, nije stala na put šopingholičarima u Srpskoj, koji su u petak pohrlili u tržne centre kako bi po sniženim cijenama obnovili svoj garderober.

Cijene odjeće, obuće, te kućanskih aparata pale su i do 70 odsto, što je bio dovoljan razlog da i stanovnici najvećeg grada u Srpskoj, po uzoru na Amerikance, okupiraju svoje najdraže prodavnice. Pred tržnim centrima u Banjaluci u kojima se može kupiti odjeća sa potpisom poznatih svjetskih brendova objektivom fotoaparata mogli su se zabilježiti dugi redovi i kolone automobila. Ista slika u svijet je otišla i iz Sarajeva, ali i drugih gradova širom BiH. Iako su građani mahom nosili zaštitne maske na licu, o socijalnoj distanci niko nije razmišljao.

U trenutku kada je groznica “crnog petka” zatresla cijeli svijet, na pandemiju su očigledno svi zaboravili, pa je tako zbog kršenja higijensko-epidemioloških mjera za suzbijanje širenja virusa korona jedan sarajevski tržni centar inspekcija kaznila sa 3.500 KM.

Bilo je i onih koji su ipak odlučili da do željenih komada odjeće dođu poštujući sve propisane mjere.

Banjalučanka Dragana Letić rekla je da već godinama čeka “crni petak” kako bi po sniženim cijenama obnovila garderobu i pazarila poneki komad odjeće sa potpisom omiljenih brendova.

- Zbog situacije sa virusom korona ove godine odlučila sam da šoping obavim onlajn kako bih izbjegla gužve i mogućnost da se zarazim. Dobra stvar je da je u vrijeme pandemije većina trgovaca obezbijedila i onlajn mogućnost kupovine, koju bi svi trebalo da iskoriste, te tako zaštite i sebe i druge - rekla je ova Banjalučanka.

U Inspektoratu RS ističu za “Glas Srpske” da kraj godine uobičajeno donosi sniženja i rasprodaje, te da je praksa inspekcije da u ovom periodu pojača kontrole sniženja u smislu zaštite potrošačkih prava. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, nadležna inspekcija u kontrolama sniženja u prodajnim objektima kontroliše i sprovođenje preventivnih mjera zaštite od virusa korona.

- Korišćenje lične zaštitne opreme, održavanje distance i dezinfekcija prostora su osnovne mjere koje treba poštovati, i na osnovu do sada izvršenih kontrola možemo konstatovati da potrošači, kao i trgovci, koriste zaštitne maske i imaju obezbijeđena sredstva za dezinfekciju na ulazu u objekat - naveli su u Inspektoratu RS i pozvali građane da i u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika pokažu odgovornost prilikom kupovine.

Istorija

Histerija “crnog petka” u Americi vlada još od početka pedesetih godina prošlog vijeka, a šoping groznica posljednjeg petka u novembru Evropu je počela da “trese” tek nedavno. Istraživanje od prije pet godina pokazuje da je tada svega 19 odsto ljudi učestvovalo ili uopšte znalo za groznicu “crnog petka”, da bi za dvije godine taj procenat porastao na više od 50 odsto. Istraživanja pokazuju da ovaj dan u godini uspijeva da privuče više od 170 miliona ljudi, te da njegova popularnost samo raste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana