Crna “škoda” i “hjundai” vrebaju vozače

Anita Janković-Rečević
Crna “škoda” i “hjundai” vrebaju vozače

Banjaluka - Crna “škoda” i “hjundai”, neobilježena policijska vozila, od danas će jezditi putevima širom Srpske, a iz policije apeluju na vozače da budu pažljivi i poštuju saobraćajne propise jer se svi snimljeni prekršaji direktno evidentiraju u bazi MUP-a.

Ova dugo najavljivana specijalna vozila, u koja su ugrađeni najmoderniji radarski sistemi, juče su u Banjaluci predstavili predstavnici MUP-a, ističući da su uređaji nabavljeni s ciljem veće bezbjednosti u saobraćaju i spasavanja ljudskih života. 

Direktor Policije RS Darko Ćulum naveo je da će vozila evidentirati prekršaje na tri načina, u pokretu, parkirana i kao presretači.

- Parkirani uređaji mjeriće brzinu kretanja svih vozila u odlasku i dolasku, nakon čega će se podaci obrađivati i vozačima koji su prekoračili brzinu prekršaji će se slati na kućne adrese. Isti princip će se primjenjivati i tokom evidentiranja prekršaja u pokretu, a vozila će raditi i kao klasični presretači, uz direktnu kontrolu policajaca koji će vozače sankcionisani na licu mjesta - pojasnio je Ćulum.

Dodao je da se nada da će uređaji djelovati preventivno na vozače.

- Nije nam cilj represija, ali, nažalost, to je nekada najsvrsishodnija mjera. Oni koji načine prekršaj neće moći izbjeći kaznu jer sve što kamere snime direktno se pohranjuje u našu bazu, tako da nema mogućnosti brisanja prekršaja, praštanja i “pogađanja” sa policijom - dodao je Ćulum.

Načelnik Uprave policije MUP-a RS Dalibor Ivanić kaže da je nepropisna brzina uzrok 20 odsto saobraćajnih nezgoda i 45 odsto nesreća sa najtežim posljedicama i smrtno stradalim licima, zbog čega MUP pronalazi nove metode kako bi stanje u toj oblasti bilo popravljeno.

- Smatram da će ova vozila u znatnoj mjeri doprinijeti većoj bezbjednosti. Vjerujem da će mnogim vozačima samo saznanje da se na putu iza ili ispred njih mogu naći vozila sa ovim ulogama biti dovoljno da prilagode brzinu kretanja - ocijenio je Ivanić i dodao da će radarski uređaji za početak biti raspoređeni na području Banjaluke i Prijedora, a kasnije i na području cijele Srpske, te da će u prvim mjesecima rada akcenat biti na presretanju i direktnom sankcionisanju vozača.

I direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović smatra da će novi uređaji doprinijeti bezbjednosti i spasiti mnoge živote.

- Radari su najnovija tehnologija koja evidentira prekršaje vozila i u dolasku i u odlasku, sa dovoljne udaljenosti, tako da nijedno vozilo koje je u prekršaju neće ostati nezabilježeno. Vjerujem da će zbog toga svi barem za stepen biti sigurniji na putevima - istakao je Radović. Dodao je da je “crna” statistika za pet mjeseci ove godine nešto bolja nego u istom periodu lani. 

- Smanjen je broj nesreća i nadam se da će tako ostati. Pred nama su jul i avgust, mjeseci u kojima bude najviše poginulih u saobraćaju - naveo je Radović.

 Oprema

Opremu koja je ugrađena u vozila za potrebe MUP-a RS i koja je koštala oko 180.000 maraka nabavila je Agencija za bezbjednost saobraćaja na osnovu Programa utroška sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje. Radarski sistemi mjeriće brzinu do 300 kilometara na sat, evidentirati preticanje na punoj liniji, prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu i druge prekršaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana