Ćosić: Rektorat da dobije sjedište 2022. godine

Srna
Ćosić: Rektorat da dobije sjedište 2022. godine

SARAJEVO - Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je danas da treba utvrditi dinamički plan aktivnosti da studentski dom na području te opštine bude završen do kraja 2021, a da Rektorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu svoje sjedište dobije 2022. godine, kada će i proslaviti 30 godina rada.

Ćosić je istakao da su ljudi, posebno visokobrazovani, osnova razvoja jedne lokalne zajednice i da značaj univerziteta, kao jednog od stubova razvoja cijele Republike Srpske, prevazilazi značaj i lokalne zajednice i grada.

Prije sastanka sa predstavnicima Univerziteta u Istočnom Sarajevu o inicijativi za izgradnju zgrade Rektorata i Muzičke akademije tog univerziteta, Ćosić je rekao da je Vlada Republike Srpske u prethodnom periodu pokazala spremnost i opredjeljenje da razvija visoko obrazovanje u Srpskoj, a samim tim da ravnopravno pomogne oba univerziteta u Republici Srpskoj.

On je naveo da će u "objektu 57" u Ulici Stefana Nemanje biti izgrađen studentski dom, te istakao da bi zgrada Rektorata i Muzičke akademije mogla bi biti u "objektu 58", koji je trenutno u privatnom vlasništvu.

"Iako je u objekat u privatnom vlasništvu, moguće je naći modalitet da ga kupi Vlada Republike Srpske, kako bi bio izgrađen i pretvoren u zgradu Rektorata i Muzičke akademije", rekao je Ćosić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa predstavnicima Univerziteta biće dogovoreno da se formira tim, kako bi se išle u izradu idejnog, a potom i glavnog projekta, koje bi finansirala ova lokalna zajednica.

"Mislim da ovdje treba utvrditi dinamički plan aktivnosti, da ovaj studentski dom pokušamo završiti do kraja 2021. godine, a da Rektorat svoje sjedište dobije 2022. godine, kada će i proslaviti 30 godina rada", istakao je Ćosić.

On je podsjetio da je u Istočnom Novom Sarajevu sjedište četiri fakulteta ovog univerziteta, a da je četiri u Palama, te naglasio da je lokalna zajednica na čijem je on čelu, uvijek pomagala Univerzitetu i bila mu na raspolaganju.

"Spadamo u red onih lokalnih zajednica koje stipendiraju najveći broj studenata koji prvenstveno studiraju na ovom univerzitetu, a ove godine ih je 95", naglasio je Ćosić i dodao da opština neprestano pruža podrušku mladim ljudima i za odbranu magistarskih i doktorskih radova.

Prema njegovim riječima, ova lokalna zajednica će ovih dana pružiti podršku Poljoprivrednom fakultetu, odnosno stipendiraće mlade koji upisuju ovaj fakultet, bez obzira na mjesto prebivališta jer je na njemu najmanje upisanih studenata, a pružiće i finansijsku pomoć Elektrotehničkoim fakultetu, za opremanju sale.

"Značajna nam je i Muzička akademija, iz godine u godinu podržavamo njihovo funkcionisanje, ali i festivale koji ona organizuje", istakao je Ćosić i dodao da je puno tema za saradnju lokalne zajednice i Univerziteta, od kojih su najznačajnije smještaj studenata i fakulteta, ali i podrška upisnoj politici i svim aktivnostima koje sprovodi Univerzitet.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je zgrada Rektorata simbol postojanja univerziteta, odnosno hram za profesore koji rade u visokom obrazovanju, kao što je bogomolja za vjernike.

"Ono što je neshvatljivo i neprihvatljivo da za 28 godina nismo uspjeli da riješimo zgradu Raktorata", istakao je Kulić i izrazio nadu da je Univerzitet na dobrom putu da riješi taj problem, za koji je rekao da je urgentan.

Prema njegovim riječima, prostorije Rektorata su u procesu privatizacije kupljene, tako da se može očekivati ili iseljenje Rektorata iz njih ili da eventualno se plaća naknada za korištenje, za koju Univnjerzitet nema novac.

On je podsjetio da je 14. septembra 1992. godine formiran Univerzitet u Istočnom Sarajevu, te dodao je za Univerzitet za 28 godina svog rada napredovao u svakom pogledu, pogotovo na svjetskim rang-listama.

Kulić je zahvalio Ćosiću za svu podršku koju je pružao i pruža ovom univerzitetu i njegovim fakultetima i izrazio nadu da će Univerzitet za svoj 30. rođendan dobiti zgradu Rektorata, u čijem sastavu će biti i zgrada Mizučke akademije, sa reprezentativnom koncertnom salom.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Žuža rekla je da ovaj fakultet biser Univerziteta, sa velikim brojem studenata koji ostvaruju izuzetne rezultate u umjetničkom radu.

"Mislim da ova organizaciona jednica Univerziteta zuaslužuje da ima svoj sopstveni prostor, kako bismo studentima pružili maksimalne dobre uslove za dalji nastavak školovanja", istakla je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana