Ćorić: Most na Savi kod Gradiške u funkciji za dvije godine

Srna
Ćorić: Most na Savi kod Gradiške u funkciji za dvije godine

BANjALUKA- Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić očekuje da most na rijeci Savi kod Gradiške bude u potpunoj funkciji do kraja 2024. godine, čak i ranije.

Ćorić je rekao da se na hrvatskoj strani radi na pristupnim saobraćajnicama, dok je sa strane Republike Srpske sve završeno i funkcionalno.

On je dodao da je izgrađen i granični prelaz i da ostaje nadležnima na nivou BiH da u narednom periodu ispregovaraju i dogovore integrisani granični prelaz.

-Most nas spaja sa Koridorom deset i EU. U značajnoj mjeri će rasteretiti saobraćaj u Gradišci, grad će moći normalno da živi bez saobraćajnih gužvi i buke - rekao je Ćorić za RTRS.

On je naglasio da je most jedan od projekata kojim se Srpska može ponositi, te da ima ogroman ekonomski značaj s obzirom da u Gradišci već ima nekoliko izgrađenih fabrika i veliko interesovanje stranih investitora u industrijskim zonama.

-Otvaranjem mosta stvorićemo neke preduslove koje danas nemamo, bolju i bržu komunikaciju, bolji protok roba i usluga i povećaće našu konkurentnost - istakao je Ćorić.

Izgradnja mosta, dugog 462 metra, počela je u septembru 2019. godine, a završena je krajem maja ove godine. Danas će svečano biti ozvaničen završetak izgradnje mosta. Svečanost će početi u 19 časova.

Procijenjena vrijednost gradnje iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije putem Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra.

Mitrović: Na dobrom putu da se riješi problem trase kroz Brčko

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je danas u Banjaluci da trenutno postoje određeni problemi kada je riječ o auto-putu Beograd-Sarajevo, a odnosi se na trasu koja prolazi kroz Brčko, ali i da su na dobrom putu da taj problem uskoro bude riješen.

"Razgovarao sam sa direktorom /`Autoputeva Republike Srpske` Slobodanom/ Stanarevićem i sa direktorom `Autocesta Federacije BiH` /Elmedinom/ Voloderom, na dobrom smo putu da riješimo taj problem jer je Republika Srpska riješila trasu auto-puta koja ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog do Vukosavlja", rekao je Mitrović novinarima u Banjaluci.

Srbija već gradi auto-put od Kuzmina do Rače, a most preko rijeke Save je završen.

On očekuje da u narednom periodu bude raspisan konkurs za izvođača radova za izgradnju mosta koji povezuje Hum i Šćepan Polje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana