Članice “Kola srpskih sestara” osmijehe na lica ugroženih vraćaju svakog dana

Milijana Latinović
Članice “Kola srpskih sestara” osmijehe na lica ugroženih vraćaju svakog dana
Članice “Kola srpskih sestara” osmijehe na lica ugroženih vraćaju svakog dana

Banjaluka - Iz “Kola srpskih sestara” u Banjaluci, koje pomaže višečlane porodice, stare i bolesne na području Eparhije banjalučke, nikada se niko nije vratio praznih ruku, a osmijesi onih koji na njihova vrata pokucaju tražeći koru hljeba, kilogram šećera ili toplu odjeću najveća su nagrada i vodilja članicama ovog humanitarnog udruženja.

Tamo gdje se nedaće natovare na leđa starih i nejakih, a nemaština uzima danak, u ratu i miru, “Kolo srpskih sestara” decenijama uz blagoslov pravoslavne crkve pomaže narodu da prebrodi teška vremena.

Predsjednica banjalučkog “Kola” Bosiljka Herbez kaže za “Glas Srpske” da to udruženje broji 50 članica, a najstarija među njima gazi devetu deceniju.

- U poslijeratnim godinama, kada je rad “Kola” obnovljen, bilo je mnogo donacija, pomoć je stizala sa svih strana, a danas je donacija malo, a potrebe su i dalje velike - rekla je Herbezova.

Dodaje da prvenstveno pomažu višečlanim porodicama koje teško žive, djeci bez roditeljskog staranja, ratnim vojnim invalidima, starim i iznemoglim.

- Na vrata nam najčešće pokucaju stari koji su ostali sami, bez igdje ikoga, i koji nemaju nikakvih primanja. Najteže je kada dođu i kažu: “Pomozite, nemam šta djeci dati da jedu”, ili “Nisam jeo danima”. Te rečenice lede krv u žilama - ističe Herbezova.

Rame uz rame s njom ovu humanu bitku za pomoć ugroženima bije i potpredsjednica “Kola” Dragojla Divjak. Njih dvije svakodnevno od 12 do 15 časova borave u prostorijama “Kola”, izuzev vikendom i vjerskim praznicima. Sa osmijehom dočekuju sve dobronamjerne građane koji u njihove prostorije donose odjeću i druge stvari i pogledom punim nade ispraćaju one koji im se za pomoć obrate.

- Nastojimo da nikoga ne vratimo. Najvažnije je da pomoć ode u prave ruke. Naše malo njima je veliko - dodala je Divjakova.

Naglašavaju da veoma dobru saradnju imaju sa svim kolima na području Srpske i FBiH, a odnedavno njihovo “Kolo” je član Sabora kola Srbije, regiona i dijaspore koje je nedavno sprovelo akciju prikupljanja pomoći za dvije porodice iz RS i Srbije koje su nastradale u poplavama.

Članice “Kola srpskih sestara” rade volonterski, a svaki dinar koji sakupe od članarina ili prodaje ručnih radova iskoriste za kupovinu namirnica za najugroženije. Za Badnji dan podijelile su oko 100 paketa.

- Pozivam sve koji mogu da nam pomognu, da donacijama skućimo one koji su bez krova nad glavom i djeci obezbijedimo toplije domove - naglasila je Herbezova i dodala da je “Kolu” potreban podmladak jer je većina članica starijeg životnog doba.

Poklonička putovanja

Bosiljka Herbez ističe da jedino “Kolo srpskih sestara” i Svetosavska omladinska organizacija imaju blagoslov vladike Jefrema da organizuju poklonička putovanja, te i na taj način uspiju da obezbijede pomoć.

- Dosta je zainteresovanih, a putovanje organizujemo u duhu pravoslavlja. Naredno putovanje, do Čajniča, zakazali smo za 30. i 31. avgust - rekla je Herbezova.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana