Ćirilica - identitetsko pismo

Srna
Ćirilica - identitetsko pismo

Beograd - Na beogradskom Filološkom fakultetu danas je organizovan okrugli sto o korištenju ćirilice na kojem je ukazano da je riječ o identitetskom pismu koje društvo mora njegovati i razvijati.

“To nije nikakav progon latinice, već prosto želimo da se poštuje Ustav Srbije i da budemo odgovorni prema ćirilici jer je ona nacionalno pismo”, rekao je novinarima profesor Filološkog fakulteta Veljko Brborić.

On je istakao da su jezik i pismo identitetske kategorije i da je postojeći zakon u Srbiji koji tretira tu problematiku “vrlo vremešan” i u mnogo čemu prevaziđen.

“Kao što imamo dobro uređenu regulativu kada su po sredi službene upotrebe jezika nacionalnih manjina, želimo da se to uradi i sa srpskim jezikom”, naveo je Brborić.

Prema njegovim riječima, regulativa u vezi sa upotrebom srpskog jezika treba da bude uređena uz poštovanje svih evropskih konvencija.

Docent na Filološkom fakultetu Svetlana Goljak, koja je radila i na fakultetima u Bjelorusiji, rekla je da se u toj zemlji isključivo koristi ćirilica, a vrlo rijetko latinica.

“Sve slovenske zemlje koje koriste ćirilicu moraju biti udružene. Važno je da razmenjujemo iskustva i uzajamno se podržavamo”, rekla je Goljakova.

Dekan Filološkog fakulteta Ljiljana Marković naglasila je da je ćirilica identitetsko pismo, koje je neophodno njegovati i razvijati.

“Neophodno je da i dalje negujemo i razvijamo naš identitet, u koji je utkana ćirilica”, rekla je Markovićeva i dodala da su Filološki fakultet i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije mnogo uradili na afirmaciji ćiriličnog pisma.

Skup pod nazivom “Upotreba ćirilice u javnom prostoru/službena i javna upotreba ćirilice” organizovali su Filološki fakultet i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a, osim njihovih predstavnika, učestvovali su slavisti iz zemlje i svijeta sa Međunarodnog naučnog sastanka slavista, koji se održava u okviru “Vukovih dana” u Tršiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana