Cilj reorganizacija "Elektroprivrede"

Srna
Cilj reorganizacija "Elektroprivrede"

BANjALUKA - Reformske mjere u oblasti tržišta električne energije odnose se na unapređenje regulatornog okvira u elektroenergetskom sektoru i restrukturisanje i reorganizaciju "Elektroprivrede Republike Srpske", ističe se u Programu ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine.

- Reforma će pozitivno uticati na potrošače u segmentu prava izbora snabdjevača, višeg kvaliteta usluga, veće bezbjednosti snabdijevanja električnom energijom, odnosno pružanjem univerzalne usluge po kojoj svaki potrošač iz kategorije domaćinstva i mali potrošači moraju da imaju slobodan pristup energiji po razumnim, lako i jasno uporedivim, transparentnim i nediskriminatornim cijenama - navodi se u ovom dokumentu, koji je Narodna skupština usvojila u decembru.

Poslovanje na potpuno tržišnim principima moglo bi da rezultira znatnim povećanjem cijena električne energije, imajući u vidu niže cijene električne energije u Republici Srpskoj u odnosu na veleprodajne i na cijene u bližem i daljem okruženju.

 Ovdje je potrebno imati u vidu pozitivan segment reforme koji predviđa da će svi krajnji kupci električne energije imati pravo da slobodno biraju svog snabdjevača na tržištu. Povećanje prihoda elektroenergetskog sektora bi se pozitivno odrazilo na njegovu sposobnost za investiranje u nove infrastrukturne projekte i povećanje energetske sigurnosti, dok bi uvođenje konkurencije trebalo da dovede do povećanja kvaliteta usluga u sektoru - piše u dokumentu.

Povećanje tarifa i usklađivanje sa tržišnim pozitivno će se odraziti na prihode elektroenergetskog sektora, dok će uticaj na privredu i socijalne prilike biti blago negativan. /kraj/bon/vj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana