Cicović: Srbi u Srpskoj i Srbiji nisu jedni drugima dijaspora

Srna
Cicović: Srbi u Srpskoj i Srbiji nisu jedni drugima dijaspora

BEOGRAD - Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je u intervjuu za Srnu da Srbi u Srpskoj i Srbiji nisu jedni drugima dijaspora, te da je zato logično da imaju zajednički nastup prema svojoj dijaspori.

Cicović je rekao da će Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji sigurno dati svoj doprinos realizaciji Strateškog plana za saradnju sa dijasporom Vlade Republike Srpske, čiji je jedan od glavnih ciljeva produbljenje veza Srpske i Srba u inostranstvu na institucionalnom nivou kako bi se promovisao i očuvao srpski nacionalni identitet u dijaspori.

Pored toga, rekao je Cicović, posredstvom ovog dokumenta, koji je usvojen 22. maja na sjednici Vlade Republike Srpske, biće utvrđeni i mehanizmi za uključivanje dijaspore u razvoj Republike Srpske.

Cicović je istakao da je Vlada Republike Srpske ovim strateškim planom označila predstavništva Republike Srpske u svijetu, njih osam, kao značajne poluge u saradnji sa dijasporom.

On je naveo da saradnja Predstavništva Republike Srpske u Beogradu sa Srbijom u svim oblastima ima čvrst osnov u međunarodnom pravnom dokumentu - Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske, koji je, kako je više puta rečeno, samo pravni okvir za nešto što bi i bez toga postojalo jednako iskreno i otvoreno.

“To je u suštini uvijek saradnja nas sa obje strane Drine”, istakao je Cicović.

Prema njegovim riječima, Srbi iz Srbije koji žive u Republici Srpskoj nisu dijaspora, kao što ni Srbi iz Republike Srpske koji žive u Srbiji nisu dijaspora, jer Republika Srbija i Republika Srpska nisu jedna drugoj matica, nego su jedinstven kulturni, prosvjetni, naučni, umjetnički i u svakom smislu nedjeljiv prostor jednog jezika i pisma, istorije i tradicije, kao i jednog nacionalnog i vjerskog indetiteta.

“Ako pođemo od te činjenice, onda dolazimo do logičnog nezaobilaznog puta za zajednički nastup Srbije i Republike Srpske i u odnosu prema svojoj dijaspori”, rekao je Cicović.

Plod tog uvjerenja i tih nastojanja, dodao je on, dokument koji su vlade Srbije i Republike Srpske potpisale prije sedam godina - Memorandum o saradnji Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije radi jačanja veza matice i pripadnika dijaspore sa teritorije Srbije i Republike Srpske.

On je podsjetio da je Memorandumom predviđeno stalno unapređenje saradnje institucija Srbije i Republike Srpske, uz konstantnu koordinaciju Predstavništva Republike Srpske u Srbiji da bi se uspostavila zajednička strateška opredjeljenja i smjernice u djelovanju prema dijaspori.

Takođe, predviđeno je unapređenje te saradnje kako bi se uspostavila i efikasna sistemska saradnja sa srpskom dijasporom, s jedne strane na očuvanju nacionalne svijesti o značaju jezika i kulture, a s druge strane podrška dijaspore privrednom i društvenom razvoju Republike Srpske i Srbije.

On je naveo da je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji Strateški plan Vlade Srpske za saradnju sa dijasporom dočekalo kao sistemski plan, koji je na jednom nivou strateški, apsolutno kompatibilan sa Memorandumom o zajedničkom djelovanju Srbije i Republike Srpske prema srpskoj dijaspori.

Taj strateški plan, kaže Cicović, Predstavništvo je na drugom nivou dočekalo kao plan sa dobro izbalansiranim željama i mogućnostima rada - sada i u skoroj budućnosti.

“Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji će sigurno dati svoj doprinos realizaciji ovog strateškog plana Vlade Republike Srpske, jer je i kadrovski i organizaciono spremno da to ostvari, iako su uslovi neposredno poslije pandemije znatno otežani”, istakao je Cicović.

On je naglasio da je ovaj strateški plan ne samo vrijedan odraz procjena o potrebi i načinu bliže i sadržajnije saradnje Republike Srpske sa srpskom dijasporom i prijedlozima i očekivanjima koje su predstavnici Srba u svijetu iskazali na protekla dva foruma dijaspore, nego u punoj mjeri predstavlja cjelovit pristup ovom važnom poslu za Republiku Srpsku.

“Republika Srpska želi da na sistemski način gradi uzajamno korisne odnose sa dijasporom i da ostvari strateška partnerstva”, naveo je on u intervjuu Srni.

Cicović je podsjetio da je Vlada Republike Srpske zadužila Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju da zajedno sa nadležnim institucijama izradi Akcioni plan za realizaciju Strateškog plana za saradnju sa dijasporom za period 2020-2024. godine.

On je ocijenio da zajednice srpske dijaspore, koje su dobro umrežene, mogu biti važan činilac prije svega u upoznavanju i prezentaciji povoljnih uslova za privlačenje investicija u Republiku Srpsku koje bi došle od srpske dijaspore.

“Strateški plan za saradnju sa dijasporom je iskorak u želji i nastojanjima da Republika Srpska ponudi punu podršku i nove oblike saradnje, kako srpskim klubovima i društvima, tako i našim poslovnim ljudima u svijetu”, naveo je Cicović.

Predstavništva Republike Srpske, dodao je on, osnovana su da u zemljama u kojima se nalaze promovišu Republiku i rade na stvaranju uslova i poboljšanju saradnje u oblasti privrede, nauke, kulture, prosvjete, informativne, sportske i svake druge saradnje kako na institucionalnom, tako i na širem planu.

“A u sve to se rad sa srpskom dijasporom uklapa, ne samo kao dopuna tog stalnog posla, nego u nekim uslovima i kao pokretač novih oblika saradnje”, istakao je Cicović.

Prema njegovim riječima, predstavništva Republike Srpske u svijetu, ne samo u radu sa dijasporom, nego i inače, mogu ostvariti i ostvaruju dobru saradnju i izvjesnu pomoć od diplomatskih predstavništava Srbije, jer je sve to zajednički posao i nacionalni interes.

“Isto tako, u odnosu sa dijasporom velika pomoć u svim oblastima dolazi i od Srpske pravoslavne crkve, koja je ne samo jak kohezioni faktor izražen u tradicionalnoj srpskoj sabornosti i svetosavlju, nego i u odnosu naših ljudi u dijaspori prema rodnom kraju i opštim nacionalnim interesima”, zaključio je Cicović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana