Cicović: Samo sabrani i svjesni svog identiteta možemo odoliti izazovima

Srna
Cicović: Samo sabrani i svjesni svog identiteta možemo odoliti izazovima

BUKOVAC - Srbi samo sabrani, jedinstveni i svjesni svog nacionalnog identiteta mogu odoliti izazovima današnjeg teškog vremena u kome žive, rekao je danas šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović u fruškogorskom naselju Bukovac, gđe se održana Zavičajni zbor.

”Samo sa jasno sačuvanim identitetom obezbjedićemo budućnost za srpska pokoljenja. Srbija i Srpska su u prethodnih deset godina pokazali da na najbolji način razumiju šta treba činiti u ovom teškom vremenu prepunom svakojakih teških i nepredvidljivih izazova”, rekao je Cicović novinarima.

On je dodao da Srpska i Srbija u današnje vrijeme zajednički definišu sve strateške projekte.

“Zajednički gradimo auto-puteve, zajedno ćemo graditi aerodrom u Trebinju i još mnogo toga što je od strateškog interesa za Srbe s obe strane Drine. Ne treba zaboravit da je Srbija u prethodnih deset godina mnogo investirala u infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj”, rekao je Cicović.

On smatra da su ovakvi zavičajni zborovi prilika da se oživi sjećanje na sve srpske stradalnike koji su svoje živote ugradili u temelje srpskih država.

“Moramo biti potpuno svjesni da je od izuzetne važnosti poštovati i čuvati našu nacionalnu prošlost, a ona je kod Srba zaista uvijek bila svijetla. Srbi su kroz decenije i vijekove bili na pravoj strani. Borili smo se protiv fašizma, a borili smo i protiv svega onog što je ugrožavalo čovječanstvo”, rekao je Cicović.

On je podsjetio da Srbija i Srpska zajednički obilježevaju i slave sve važne datume za srpski narod iz nacionalne prošlosti.

Cicović je rekao da je Predstavništvo od početka bilo uz Zavičajni zbor, značajnu manifestaciju za srpski narod u cjelini.

“Predstavništvo je od početka prepoznalo da Savez krajiških udruženja na pravi način posmatra sve ono što se odnosi na očuvanje nacionalnog identiteta, običaja i tradicije. U tom smislu i ova manifestacija na pravi način pokazuje sve ono što nas spaja. Nas iz Republike Srpske i nas iz Srbije”, zaključio je Cicović.

Zbor je održan u organizaciji Zavičajnog udruženja “Manjača” iz Bukovca i Saveza krajiških udruženja iz Novog Sada, a skupu su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsjednik Saveza krajiških udruženja iz Novog Sada Ranka Srdić Milić.

Tokom manifestacija održano je i takmičenje kosaca iz Srbije, Srpske i Federacije BiH, kao i nadmetanja u sportsko-viteškim disciplinama, bacanju kamena s ramena, skoku udalj, nadvlačenju konopca i štapom, varizanju, klisanju i krmanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana