Četvorogodišnja Ivana dobro, pred njom dug put do ozdravljenja

Srna
Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

ISTOČNO SARAJEVO- Ivana Bjelogrlić, četvorgodišnja djevojčica koja se poslije 10 mjeseci liječenja od karcinoma na jetri i plućima u Parizu vratila u Istočno Sarajevo, osjeća se dobro i nalazi se u fazi remisije, ali pred njom su teške dvije godine redovnih kontrolnih pregleda, izjavila je Ivanina majka Nina.

"Srećni smo što smo se vratili kući, što smo sa prijateljima, kumovima i rodbinom, makar i preko balkona, s obzirom na Ivaninu i na aktuelnu epidemiološku situaciju. Ivana je presrećna što je konačno u svojoj sobi i što može da se igra sa igračkama, o čemu je toliko maštala tokom najtežih perioda liječenja", rekla je Bjelogrlićeva Srni.

Bjelogrlićeva je navela da su im doktori odmah po dolasku na kliniku za dječiju onkologiju "Gustav Rosi" u Parizu, 8. decembra prošle godine, rekli koliko je ozbiljno Ivanino stanje i da je veoma teško i rizično organizovati terapiju, te da će liječenje ići korak po korak.

"Ivana je hvala Bogu imala dobar odgovor poslije dvije hemioterapije. Ipak, pošto se promjene na plućima nisu u potpunosti vratile, bar ne onako kako su ljekari očekivali, u Neker bolnici je urađena operacija metastaza na jetri i plućnom krilu. To je bila stvarno teška operacija koja je trajala osam i po časova, ali se Ivana fino oporavila", pojasnila je Nina Bjelogrlić, koja je ljekar po struci.

Prema njenim riječima, nakon oporavka od operacije Ivana je primila još dvije hemioterapije, poslije čega je uslijedilo izdvajanje matičnih ćelija, pa dvije izuzetno teške visokodozne terapije u sterilinim sobama.

"Visokodozne terapije u sterilnim sobama Ivana je jako teško podnosila, ali je sve to nekom zadivljujućom snagom pregurala i izdržala, kao prava lavica. /Ivana je na društvenim mrežama prozvana žIca lavicaž/. Onda je, da bi liječenje bilo zaokruženo, određeno i zračenje pluća", ispričala je Bjelogrlićeva.

Bjelogrlićeva je naglasila da su posljednji kontrolni snimci pokazali da se Ivana trenutno nalazi u fazi remisije, odnosno odsutnosti aktivnosti bolesti.

"Sada nas očekuju kontrolni pregledi. Moramo biti izuzetno obazrivi zbog svega toga. Stalno ponavljam da smo jednu bitku dobili, ali rat još traje. Čeka nas taj težak period od neke dvije godine, gdje će biti učestali kontrolni pregledi. Potrebno je da Ivana bude čista pet godina da bi mogli da kažemo da je izliječena", ukazala je Bjelogrlićeva.

Nina je dodala da joj i dalje veoma teško da priča o svemu, ali je još jednom zahvalila svim dobrim ljudima, firmama, organizacijama i medijima, bez čije podrške odlazak u Francusku i Ivanin nastavak liječenja ne bi bio moguć.

"Teško je da vidite dijete koje je operisano, na respiratoru i da ne može samostalno da diše, ali eto, nekao smo izgurali. Ti doktori tamo su bili puni ohrabrenja i davali su nam pozitivnu energiju", navela je Bjelogrlićeva.

Ivani je sa dvije godine dijagnostikovan karcinom na bubregu. Nakon liječenja na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i u Beogradu, snimci su pokazali da se bolest proširila na pluća i jetru.

Da bi se pomoglo njeno liječenje organizovane su broje humanitarne akcije i razne druge aktivnosti.

U akciju su se uključile brojne ustanove, institucije i pojedinci, a bio je aktiviran i "M:tel" humanitarni broj.

Fond solidarnosti Republike Srpske uplatio je 295.000 evra za njeno liječenje u klinici "Gustav Rosi", koja važi za najbolju iz oblasti dječje onkologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana