Centar za uklanjanje mina: Pridržavati se znakova za opasnost

Srna
Centar za uklanjanje mina: Pridržavati se znakova za opasnost

SARAJEVO- Centar za uklanjanje mina u BiH upozorio je stanovništvo da se većina minskih nesreća dešava početkom proljeća i da strogo treba da se pridržavaju znakova koji upozoravaju na opasnost od zaostalih mina.

- BiH je jedna od najugroženijih u svijetu minsko eksplozivnim sredstvima i na njihove posljedice se mora upozoravati naročito sada zbog kretanja većine ljudi koji i pored strogih upozorenja da ostanu kući odlaze u prirodu - saopšteno je iz Centra, povodom 4. aprila, Međunarodnog dana svjesnosti od opasnosti od mina i pružanja pomoći protivminskom djelovanju u svim zemljama suočenim s ovim problemom.

Tokom posljednjih pet godina u BiH je očišćeno od mina i vraćeno na korištenje 158,5 kilometara kvadratnih, a uništeno je 8.992 mina i 9.992 zaostalih eksplozivnih ostataka iz rata.

Ukupan broj žrtava je 1.767, od čega je 617 smrtno stradalo.

- Sa kakvom opasnošću se BiH i dalje bori, te koliko su ove naprave nestabilne i opasne, govori i činjenica da su se tokom prethodne godine desile dvije deminerske nesreće u kojima su dva deminera smrtno stradala, a četiri povrijeđena - navode iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

 

Iz Centra su ukazali da UNDP u saradnji sa BHMAK-om i ženevskim Međunarodnim centrom za humanitarno deminiranje, uz finansijsku podršku EU, radi na razvoju novog informacionog sistema koji će uveliko unaprijediti, olakšati i ubrzati rad na uklanjanju mina.

Urađena je mobilna aplikacija sa površinama za koje postoji sumnja da su minirane i ona će uskoro biti dostupna svim građanima BiH.

Ova aplikacija omogućiće svima da budu upoznati sa opasnostima od mina čime će biti povećana bezbjednost građana.

Centar za uklanjanje mina u BiH je tokom prethodnih 18 mjeseci u saradnji sa nevladinom organizacijom "Norveška narodna pomoć" i Oružanim snagama BiH, uz finansijsku podršku EU, radio na finalizaciji projekta "Opšta procjena minski sumnjivih područja u BiH" čime je potvrđena ukupna minski sumnjiva površina od 965 kilometara kvadratnih.

U Centru se nadaju da će što prije biti formirana nova komisija za deminiranje, kao tijelo sa nizom odgovornosti i nadležnosti u ovom procesu, čije neimenovanje stvara dodatni pritisak i uveliko onemogućava odvijanje zadataka, a dijelom je dovelo i do blokade procesa deminiranja u prethodnim mjesecima.

- Jedino dobra politička volja i efikasna koordinacija može voditi ka usvajanju izmjena i dopuna postojećeg Zakona o deminiranju u BiH i dostizanju adekvatnih rješenja za konačnu eliminaciju zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, dok će Centar za uklanjanje mina u BiH maksimalno angažovati sve postojeće potencijale s ciljem realizacije planiranih terenskih operacija - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana