Centar za kulturu "Semberija" u prošloj godini ostvario gubitak veći od 40.000 KM

GS
Foto: Arhiva

BIJELjINA- Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović utvrdio je da je Centar za kulturu "Semberija" u prošloj godini ostvario gubitak veći od 40.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

"U skladu s tim, gradonačelnik će biti prinuđen da preduzme sve zakonske mjere u vezi sa utvrđivanjem okolnosti pod kojima je novac trošen mimo planiranog budžeta", navodi se u saopštenju.

Petrović je danas posjetio Centar za kulturu i razgovorao sa rukovodstvom i zaposlenima u ovoj javnoj gradskoj ustanovi.

"Niko od zaposlenih neće biti talac lošeg poslovanja ove ustanove, kao ni politikantstva", poručio je Petrović nakon sastanka.

U saopštenju se navodi da je danas isplaćen zaostali lični dohodak zaposlenima u Centru za kulturu "Semebrija".

Problemi u poslovanju i Turističke organizacije grada i Muzeja

U Bijeljini od gradskih preduzeća i ustanova probleme u poslovanju, osim Centra za kulturu, imaju i Turistička organizacija i Muzej, rekao je Petrović.

On je najavio da će biti izvršena analiza poslovanja svih javnih preduzeća i ustanova u nadležnosti grada i da će biti sankcionisana rukovodstva ako su loše radila.

"Radnici će biti zaštićeni, a rukovodstva ako su loše radila biće sankcionisana", rekao je Petrović novinarima.

Prema njegovim riječima, 25. januar je rok za predaju dokumentacije o poslovanju, nakon čega će uslijediti sveobuhvatna analiza.

"Centar za kulturu, Turistička organizacija i Muzej u Bijeljini suočeni su sa problemom, probijen je budžetski okvir za 2020. godinu, što je stvorilo i probleme u isplati plata radnicima", kaže Petrović.

Petrović je istakao da neće dozvoliti da radnici budu taoci bilo kakve politike i da će im plate biti isplaćene, zaposlenima u Centru za kulturu plata je isplaćena danas, a da će rukovodstva gradskih preduzeća i ustanova snositi odgovornost za loše poslovanje.

"Nakon revizije i ekonomske analitike sve potencijalne maliciozne, koruptivne i kriminogene radnje, ukoliko budu utvrđene, biće sankcionisane i time će se baviti nadležne institucije", rekao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana