Carinski terminal ostaje na Rači

Anita Janković-Rečević
Carinski terminal ostaje na Rači

Banjaluka - Carinski terminal na graničnom prelazu Rača kod Bijeljine za sada ostaje na istoj lokaciji, ali se moraju iznaći dodatna sredstva za njegovo održavanje.

Dogovoreno je to na jučerašnjem sastanku u Banjaluci kojem su prisustvovali predstavnici špeditera, prevoznika i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Predsjednik Udruženja prevoznika za domaći i međunarodni transport RS Nikola Grbić istakao je da je sastanak bio veoma koristan i kompromisan, navodeći da terminal na Rači za sada neće biti premješten. 

- Rukovodstvo UIO je shvatilo naše stavove i pokazalo razumijevanje. Dogovorili smo se da podnesemo inicijativu Savjetu ministara BiH i  nadležnim institucijama da budu izdvojena sredstva za održavanje graničnog i carinskog terminala Rača kako bi bili poboljšani sadašnji uslovi, koji su katastrofalni. Planiramo već sutra u ime Udruženja prevoznika i Privredne komore RS podnijeti tu inicijativu - rekao je Grbić i dodao da su prevoznici i špediteri, ukoliko ponovo bude pokrenuta procedura za premještanje, spremni za nove proteste i obustavu rada. 

Postignutim dogovorom zadovoljna je i predstavnica špeditera Radmila Koprivica, koja je ponovila da je veoma važno da terminal ostane na postojećoj lokaciji jer bi u suprotnom došlo do smanjenja posla i povećavanja troškova špediterskim firmama.

- Naš stav je da carinska ispostava mora ostati na istoj lokaciji, ali i da moraju biti poboljšani uslovi rada. Nadam se da će biti pronađena sredstva za njegovo uređenje i održavanje - rekla je  Koprivica.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević kazao je da su sve tri strane iznijele svoje stavove te da je  zajednički zaključak da se moraju naći sredstva za popravljanje uslova na terminalu i zadovoljavanje minimalnih standarda u radu.

- To je moguće na način da dio sredstava koja budu prikupljena od naplate terminala bude dat na raspolaganje UIO, kako bi ta sredstva mogli ulagati u investiciono održavanje svih objekata kojima rukovodi uprava. U međuvremenu, treba nastojati da se pokušaju dobiti određena sredstva koja će biti uložena u postojeći terminal na Rači - pojasnio je Kovačević.

On je rekao da uprava godišnje dobije oko 400.000 KM za održavanje svih graničnih prelaza u BiH, ali da je taj novac nedovoljan za kvalitetno održavanje i investicije na graničnim i carinskim terminalima.

Podsjećamo, UIO BiH ranije je najavio izmještanje carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača zbog nefunkcionalnosti i loših uslova rada, što je naljutilo špeditere i prevoznike iz Srpske koji su tri puta ovog mjeseca obustavljali rad zahtijevajući od uprave da odustane od svojih namjera. Od protesta su odustali 15. avgusta, kao znak dobre volje za podršku koju im je pružilo Ministarstvo saobraćaja i veza RS, čiji su predstavnici takođe prisustvovali jučerašnjem sastanku.

Oglas

UIO BiH raspisao je javni oglas za izmještanje carinskog terminala Bijeljina na zahtjev privredne zajednice tog dijela BiH, grada Bijeljine, pa čak i prevoznika zbog nefunkcionalnosti i loših uslova na terminalu Rača. Na oglas je pristigla jedna ponuda, ali nije poznato od koga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana