Bundesver: Veoma malo ekstremista u vojnim redovima

Srna
Bundesver: Veoma malo ekstremista u vojnim redovima

Berlin - Njemačka vojska ne prima neonaciste - tek mali broj takvih pokušava da se prijavi za vojnu službu.

Od 43.775 kandidata, kontraobavještajna služba odbila je samo 63 lica, piše “Dojče vele”.

Ministarstvo odbrane saopštilo da je među njima tek 21 deklarisani neonacista ili “građanin Rajha” - to je desničarska grupa koja odbija postojanje SR Njemačke i priznaje samo njemačko carstvo.

Odbijeno je i 12 islamista, zatim dvije osobe sa ekstremno lijevim stavovima, a ostatak su uglavnom “obični” nasilnici i kažnjavane osobe.

Ministarstvo odbrane navodi da se kod dva kandidata još provjerava njihovo članstvo u takozvanom “Pokretu identiteta”, a u šest slučajeva zapaženi su ekstremni pogledi vojnih kandidata protiv stranaca.

Nakon skandala koji je u Bundesveru izbio prije dvije godine i napisa u medijima da u njemačkoj vojsci ima mnogo osoba ekstremno desnih stavova, od jula 2017. Vojna kontraobavještajna služba zadužena je da provjeri svakoga ko se javi na službu u bilo koji vojni rod.

U najvećem broju slučajeva već je prva provjera pokazala da nema osnova za neku sumnju, ali je kod 1.173 osobe zaključeno do zaslužuju detaljniju provjeru.

Ima slučajeva ekstremnih desničara u vojsci i bilo je slučajeva ponižavajućih obreda “primanja” novih vojnika.

O stanju u njemačkoj vojsci se prvi put oglasila i novi ministar odbrane Anegret Kramp-Karenbauer i odlučno stala u odbranu Bundesvera pred optužbama da je to stecište neonacista.

“Nema nikakve generalne sumnje protiv svih naših vojnika”, rekla je ona za “Frankfurter algemajne cajtung”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana