Brza cesta spona Broda i Dervente sa investitorima

Milijana Latinović
Brza cesta spona Broda i Dervente sa investitorima

Derventa - Brza cesta između Broda i Dervente, kojom bi ove opštine bile povezane sa autoputem “9. januar”, unaprijedila bi saobraćajnu infrastrukturu i doprinijela jačem i bržem razvoju tih lokalnih zajednica, te omogućila i dolazak novih investitora.

Saglasni da bi izlazak na autoput doprinio razvoju njihovih opština, načelnici Broda i Dervente Ilija Jovičić i Milorad Simić ističu da su oči njihovih građana uprte u nadležne u Srpskoj kako bi realizacija tog projekta počela u što skorije vrijeme.

Da će se brza cesta između te dvije opštine graditi, ponovio je početkom prošle sedmice u Derventi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je sa rukovodstvom opštine razgovarao o mnogim temama i infrastrukturnim projektima značajnim za razvoj te lokalne zajednice.

- Takav projekat je i ranije pominjana brza cesta Brod - Derventa, kojom bi ove opštine bile povezane sa autoputem “9. januar” - kazao je Dodik.

Jovičić, koji je takođe prisustvovao sastanku u Derventi, kaže da je za svako selo, opštinu i grad saobraćajna komunikacija žila kucavica. 

- Sadašnja saobraćajnica između Broda i Dervente je preopterećena i sa oduševljenjem smo primili vijest da će se graditi brza cesta jer će se na taj način popraviti i položaj Broda, koji graniči sa EU - rekao je Jovičić.

Naglasio je da Brod graniči sa jednim od najvećih naseljenih mjesta u Hrvatskoj, Slavonskim Brodom.

- Brza cesta će riješiti saobraćajni kolaps koji sada imamo, ali i doprinijeti razvoju opštine i privlačenju novih investitora. Saobraćajna komunikacija je prioritet za potencijalne investitore - rekao je Jovičić.

Prvi čovjek Dervente kaže da bi priključak na autoput posebno doprinio razvoju južnog dijela opštine.

- U Derventi posluju 824 privredna subjekta, od čega 30 inostranih. U prošloj godini izvoz je dostigao 344,5 miliona maraka, što je oko 13.300 KM po glavi stanovnika. Vrijednost uvoza je bila oko 290 miliona KM. Izlazak na autoput biće zamajac razvoja privrede - kazao je Simić.

Šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić, koji je iz Dervente, kaže da se traži najbolje rješenje za spajanje Dervente i Broda na autoput “9. januar” i dalje na koridor 5C.

- Derventa je jedan od najvećih izvoznika u RS i brza cesta značiće brži protok i ljudi i robe. Ubrzo će uslijediti izmjene prostornog plana opštine, a ti dokumenti preduslov su da izgradnja počne - rekao je Žunić, naglasivši da je realno očekivati da u idućih pet do deset godina kompletna realizacija projekta bude završena.

Autoput “9. januar” dug je 72 kilometra, a ukupna vrijednost te investicije iznosila je 402 miliona evra.

Vozila

Ilija Jovičić kaže da su Brod i Derventa udaljeni svega 25 kilometara.

- Tom saobraćajnicom godišnje prođe između 80.000 i 100.000 teretnih vozila i oko dva miliona putničkih automobila - istakao je Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana