Brdar: Zahtjev za povećanjem penzija

Srna
Foto: GS

TESLIĆ- Upravni odbor Udruženja penzionera Republike Srpske na današnjoj sjednici u Tesliću usvojio je zaključak da bude zatraženo vanredno povećanje penzija usljed nedavnih poskupljenja koja opterećuju budžet penzionera, izjavio je vršilac dužnosti predsjednika Udruženja Slobodan Brdar.

Brdar je rekao Srni da će se o procentu povećanja penzija u narednom periodu pregovarati sa nadležnim institucijama vlasti.

"Nismo odredili procenat već je ostavljeno pregovaračima i ovlaštenim predstavnicima Udruženja penzionera Republike Srpske da sa institucijama vlasti, resornim ministarstvom i predsjednikom Vlade, uz prisutvo direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, obave razgovor i iznađu mogućnost za vanredno povećanje penzija", rekao je Brdar.

On je najavio da će Izborna skupština Udruženja penzionera Republike Srpske biti održana 25. avgusta u Tesliću.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske Mladen Milić rekao je da o mogućnostima za eventualno povećanje penzija i potrebnim sredstvima treba razgovarati sa predsjednikom Vlade i resornim ministrima.

"Vidjećemo kako će se kretati statistički parametri kada govorimo o rastu prosječne plate i prosječnom rastu cijena i troškova života", rekao je Milić.

On je naveo da je tokom prvih šest mjeseci ove godine zabilježen rast prihoda po osnovu doprinosa penzijsko-invalidskog osiguranja, kao i drugih prihoda koje prikuplja Poreska uprava Republike Srpske.

"Za sada taj procenat rasta prihoda po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja u potpunosti zadovoljava redovno godišnje usklađivanje i vanredno povećanje sa rastom broja penzionera i tu ima određene razlike od nekih 0,8 odsto u odnosu na sredstva koja su bila potrebna i koja se izdvajaju shodno ovom povećanju, odnosno usklađivanju u januaru na osnovu parametar iskazanih u prethodnoj godini", rekao je Milić.

On je naveo da pravo na penziju koristi više od 271.000 penzionera, od čega je njih 51.440 živi van teritorije Republike Srpske.

Milić je izrazio nadu da će Srpsku mimoići najavljeni novi talas pandemije virusa korona, te je pozvao članove Upravnog odbora Udruženja penzionera da na terenu apeluju na penzionere da iskorisate mogućnost vakcinacije bez prethodnog zakazivanja, ako to nisu uradili u prethodnom periodu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana