Bratunac: Stručno predavanje o zaštiti i ishrani maline

Srna
Bratunac: Stručno predavanje o zaštiti i ishrani maline

BRATUNAC - Preduzeće "Malina" iz Bratunca danas je u okviru "Zimske škole znanja" za poljoprivrednike priredilo stručna predavanja o ishrani i zaštiti maline, o čemu su govorili agronomi Aleksandar Stević i Nikola Jović.

Stević je uzgajivačima jagodičastog voća objasnio koja se oboljenja kod maline pojavljuju u ovom periodu i kako ih neutralisati da ne dođe do širenja i zaraze plantaža, odnosno sušenja malinjaka. 

On je istakao da je zbog pojave nekih štetočina i jakih mrazeva u prethodnim godinama došlo do sušenja i uništavanja nekih malinjaka jer nisu na vrijeme preduzete odgovarajuće agrotehničke mjere o kojima je danas govorio, kao i načinu i vremenskom periodu njihove najefikasnije primjene. 

Jović je govorio o novim mikrobiološkim đubrivima i drugim preparatima za organsku proizvodnju jagodičastog voća te povoljnom djelovanju novih vrsta preparata za ishranu maline na vlažnost zemljišta i prinose maline. 

U toku ove zime organizovano je nekoliko stručnih predavanja za pčelare, uzgajivače povrća u plastenicima i malinare u cilju njihove edukacije, upoznavanja sa najnovijim tehnološkim dostignućima i načinima njihove praktične primjene da bi se ostvarili što veći i kvalitetniji prinosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana