Branković: Dubog trag livanjskih Srba u očuvanju srpskog identiteta u BiH

Srna
Foto: Agencije

LIVNO - Livanjski Srbi su istorijski gledano ostavili dubok trag u borbi za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda u BiH, izjavio je Srni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Boško Branković.

Branković je sinoć u Livnu održao predavanje o temi "Borba Srba za crkveno-školsku autonomiju - borba za očuvanje nacionalnog identiteta", u okviru projekta "Srpski identitet u BiH".

On je istakao da je u austrougarskom periodu Lijevljanska srpska crkveno-školska opština bila jedna od najaktivniji u borbi za crkveno-školsku samoupravu.

Branković je naglasio da su Srbi još u osmanskom periodu bili svjesni koliki je značaj vjerskog i nacionalnog identiteta, te su ga vjerno čuvali.

On je istakao da je istorija tog grada neodvojiv dio od istorije srpskog naroda u BiH, iako danas u Livnu živi mali broj Srba. Branković je podsjetio na veliko stradanje Srba iz Livna tokom Drugog svjetskog rata, što u današnje vrijeme, kroz živi spomenik - spomen-kosturnicu, svjedoči na najbolniji način da je srpski identitet i dalje živ i da će biti živ u budućnosti.

Predavanje je organizovao Filozofski fakultet Univerziteta u Banjaluci i Parohija lijevljanske Srpske pravoslavne crkve u okviru projekta "Srpski identitet u BiH".

Osim Brankovića, profesor Borivoje Milošević održao je predavanje o temi "Prvi svjetski rat i srpski nacionalni identitet", dok je Marko Aćić predstavio fakultet i projekat. Projekat "Srpski identitet u BiH podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana