Branislav Zeljković za “Glas Srpske”: Preloman trenutak u borbi protiv korone

Milijana Latinović
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Moramo se još malo strpjeti i ostati disciplinovani da ne dozvolimo da epidemija bukne u ovom ključnom trenutku kada počinjemo vakcinaciju za koju su nam neophodni zdravstveni resursi koji su ranije bili angažovani za liječenje oboljelih od “kovida 19”.

 

Istakao je to za “Glas Srpske” direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković naglasivši da imunizacija zdravstvenih radnika ruskom vakcinom “sputnjik V” teče po planu.

- Vakcinisano je nekoliko ljekara i medicinskih sestara u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) i bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi”. Juče je počela vakcinacija i u Gradišci, danas je na redu Prijedor, dok bi u četvrtak trebalo da se vakcinišu zaposleni u “kovid” odjeljenju u Zvorniku - rekao je Zeljković.

Paralelno sa tim, dodao je, naši zdravstveni radnici ići će i u Srbiju da se vakcinišu u skladu sa odlukom nadležnih u Srbiji da se za 5.000 medicinara iz Srpske obezbijede vakcine.

Zeljković je podsjetio da se očekuje da u idućih 15 dana stigne 200.000 doza za vakcinaciju 100.000 stanovnika, čime bi bila omogućena masovnija imunizacija.

Govoreći o eventualnoj mogućnosti produžavanja školskih časova na 45 minuta, Zeljković je rekao da će to biti tema razgovora iduće sedmice sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS. On je ponovio da  bez obzira na početak vakcinacije, građani moraju da se pridržavaju svih epidemioloških mjera koje su na snazi do 22. februara.

- Ovih dana razmotrićemo postojeće mjere i vidjeti da li ima prostora za njihovu eventualnu modifikaciju ili ukidanje. Svjesni smo da ovo sve predugo traje, ali upravo sada, kada krećemo sa vakcinacijom moramo sačuvati stabilnu epidemiološku sliku - upozorio je Zeljković.

Direktor zvorničke Bolnice Ivan Popović rekao je za “Glas” da ga raduje što će nešto više od 40 medicinara u ovoj bolnici biti vakcinisano.

- Raduje nas što smo konačno dočekali vakcinaciju. Između 30 i 35 odsto zdravstvenih radnika je već preležalo “kovid”, ukoliko uspijemo toliko vakcinisati, bićemo na dobrom putu i da konačno lakše dišemo - rekao je Popović koji je zahvalio institucijama Srpske jer su učinile sve da i kod nas stigne vakcina.

- Vikendom se radi manji broj uzoraka, tako da ti dani ne mogu biti referentni za ocjenu epidemiološke situacije. I dalje se nalazimo na platou gdje je veliki broj zaraženih - rekao je Zeljković.

I novinari prioritet

Branislav Zeljković je ponovio da će kada počne masovna vakcinacija prioritet biti starije osobe, stanovnici sa više hroničnih oboljenja, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, te prosvjetni radnici.

- Novinari takođe ulaze u prioritetnu grupu zajedno sa prosvjetom i policijom. Uputićemo dopis Udruženju novinara da nam dostavi spisak zainteresovanih novinara, snimatelja i fotoreportera koji žele da se vakcinišu  - rekao je Zeljković.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana